AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19 lasă copiii fără Moș Crăciun

Covid-19 lasă copiii fără Moș Crăciun

Covid-19 lasă copiii fără Moș Crăciun

Canada are de două ori mai multe locuri de muncă vacante decât în ​​2019, o penurie de forță de muncă cauzată de Covid-19 care va afecta și sărbătorile de sfârșit de an, inclusiv recrutarea de Moși Crăciun.

Centre de urgență parțial închise, restaurante care nu se mai deschid pentru prânz și centre comerciale fără Moș Crăciun: în Canada, multe sectoare se confruntă cu o penurie de forță de muncă fără precedent, care împiedică redresarea post-Covid-19.

Penuria de Moși Crăciun se împletește și cu dificultățile de aprovizionare și cu jucării, tot din cauza pandemiei, care a perturbat grav transportul maritim international.

Acum sunt buni imigranții

Cu câteva săptămâni înainte de sărbătorile de sfârșit de an, Jeff Gilroy de la agenția Just Be Claus a recrutat doar 24 de Moși Crăciun, când avea nevoie de zece ori mai mulți. „A trebuit să spun nu la 200 de evenimente și continui să le refuz în fiecare zi”, regretă el.

În total, Canada avea 871.600 de posturi vacante în august, inclusiv 156.800 în restaurante și 121.300 în sănătate, aproape de două ori mai multe decât în ​​2019, potrivit cifrelor Statistics Canada publicate în octombrie.

Per total, 55% dintre antreprenori spun că întâmpină dificultăți în recrutare, forțându-i să lucreze mai mult timp și să amâne sau să refuze comenzile, potrivit unui studiu al Bank of Canadian Entrepreneurs. Și mai mult de un sfert dintre ei se luptă să-și păstreze personalul.

Cele mai afectate industrii sunt sănătatea, alimentația, companiile manufacturiere și de construcții, în special în Ontario, Quebec și Columbia Britanică. În Quebec, marile federații patronale au lansat săptămâna trecută un semnal de alarmă: vorbind despre o „criză fără precedent” și „dezastru economic”, au cerut guvernului să deschidă în continuare porțile imigrației.

Spectrul lacătului pe ușă

Mai mulți factori explică situația, inclusiv îmbătrânirea populației și scăderea recentă a imigrației din cauza restricțiilor de călătorie legate de pandemie, care au fost ridicate abia în septembrie, explică Travis Stratton, economist la Deloitte Canada, scrie 20 Minutes.

În unele sectoare, salariile sunt în creștere pentru a atrage candidați, dar aceasta „nu este o opțiune pentru multe întreprinderi mici care încă se luptă să recupereze pierderile atribuibile pandemiei”, a declarat Jasmin Guénette de la Federația Canadiană a Afacerilor Independente (CFIB).

În medie, un IMM din Canada a acumulat 170.000 de dolari canadieni (119.000 de euro) în datorii în timpul pandemiei, conform unui sondaj al acestei federații. Și aproximativ 180.000 de companii, sau una din șase, sunt expuse riscului de a închide.

author avatar
Tudor Borcea
118 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger