AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19, la ora adevărului. Primul președinte acuzat de crime împotriva umanității

Covid-19, la ora adevărului. Primul președinte acuzat de crime împotriva umanității

Covid-19, la ora adevărului. Primul președinte acuzat de crime împotriva umanității

O comisie parlamentară de anchetă (CPI) a Senatului Braziliei va solicita miercuri, 20 octombrie, punerea sub acuzare a președintelui Jair Bolsonaro pentru o serie de infracțiuni „intenționate” în timpul pandemiei Covid-19, care a ucis peste 600.000 de persoane în această țară.

După aproape șase luni de audieri, mărturii emoționante și dezvăluiri îngrozitoare ale experimentelor pe „cobai umani” cu remedii ineficiente, CPI, alcătuită din senatori din diverse înclinații politice, lansează un raport mult așteptat.

9 capete de acuzare

Documentul de aproximativ 1.200 de pagini ar trebui citit – probabil într-o versiune prescurtată – de raportorul Renan Calheiros. Acesta a anunțat marți seară că a reținut nouă capete de acuzare împotriva lui Bolsonaro, dintre care „crima împotriva umanității” și „abuz de putere”.

Acuzațiile de „omucidere” și „genocid al populațiilor indigene” au fost retrase în ultimul moment din cauza disensiunilor din cadrul CPI. Pentru CPI, infracțiunile citate în raport sunt „intenționate”, guvernul Bolsonaro hotărând în mod deliberat să nu ia măsurile necesare pentru limitarea circulației Covid-19.

Procurorul general, aliatul lui Bolsonaro

Acuzații extrem de grave, dar Bolsonaro beneficiază de sprijin în Parlament capabil să împiedice o procedură de punere sub acuzare. La fel, procurorul general Augusto Aras, un aliat al președintelui, poate bloca orice acuzare. CPI este, de asemenea, de așteptat să solicite acuzarea mai multor miniștri și a celor trei fii mai mari ai președintelui, care au numit comisia o „farsă”.

CPI nu are puterea de a iniția o procedură judiciară, însă dezvăluirile sale ar putea avea un impact politic considerabil, întrucât sondajele arată deja că Jair Bolsonaro pierde în fața fostului președinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, la un an de la alegerile prezidențiale.

Raportul va fi transmis Parchetului, care are competența exclusivă de a-i acuza pe cei incriminati de CPI. În cazul lui Jair Bolsonaro, specialiștii consideră că această acuzare este puțin probabilă, deoarece este responsabilitatea procurorului general.

Penurii de oxigen, discurs anti-vaccin și experiențe pe oameni

CPI a investigat responsabilitățile guvernului în ceea ce privește penuria gravă de oxigen care a provocat moartea a zeci de pacienți prin asfixiere în Manaus (nord), discursul anti-confinare al lui Jair Bolsonaro și negarea gravității Covid-19, o „mica gripă”.

Guvernul este, de asemenea, vizat pentru întârzieri și suspiciuni de corupție în achiziționarea de vaccinuri.

Comisia a analizat, de asemenea, relația dintre Brasilia și companii private de sănătate acuzate de promovarea „tratamentului precoce”, în special cu hidroxiclorochină, a cărei ineficacitate a fost dovedită științific, scrie Boursorama. Una dintre ele, Prevent Senior, este suspectată că a efectuat experimente cu acest tip de tratament fără știrea pacienților ei și că și-a presat medicii pentru a le prescrie „cobailor umani”.

„Raportul CPI este în mod clar destinat să conducă la pedepsirea celor responsabili și ei sunt mulți. Nu ne putem permite să nu-i pedepsim”, a rezumat marți Omar Aziz, președintele Comisiei.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
985 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger