AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19: Israelul autorizează vaccinarea copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani

Covid-19: Israelul autorizează vaccinarea copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani

Covid-19: Israelul autorizează vaccinarea copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani

Autoritățile începuseră să vaccineze adolescenții cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, dar au decis duminică, 14 iunie, să scadă această vârstă la 5 ani.

După SUA, Israel a dat undă verde, duminică, vaccinării copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani cu doze de vaccin anti-Covid-19 de la Pfizer-BioNTech, în speranța stopării pandemiei.

„Directorul general al Ministerului Sănătății a decis să urmeze recomandările comisiei responsabile cu studierea acestei chestiuni și să autorizeze vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani”, anunță un comunicat al Ministerului Sănătății. Data de începere a vaccinărilor va fi anunțată în zilele următoare.

Eficiență de 90,7 %

Israel a fost una dintre primele țări care a lansat, în decembrie 2020, o vastă campanie de vaccinare după un acord cu gigantul farmaceutic Pfizer, care i-a permis să acceseze rapid milioane de doze plătite, în schimbul unor date privind efectul vaccinului pe scară largă.

Aeastă campanie a dus la vaccinarea dublă a 5,7 milioane din cei aproximativ 9 milioane de israelieni, inclusiv a peste 80% dintre adulți. Iar autoritățile au lansat în vară o nouă campanie de administrare a unei doze de rapel pentru peste patru milioane de persoane.

Autoritățile începuseră vaccinarea adolescenților cu vârste între 12 și 17 ani, dar au decis duminică să scadă această vârstă în urma studiilor clinice ale Pfizer, a unei campanii în această direcție a Statelor Unite și a recomandărilor unui panel de oameni de știință israelieni.

Conform studiilor clinice efectuate de Pfizer pe mii de copii, vaccinul s-a dovedit a fi eficient în proporție de 90,7% împotriva formelor simptomatice ale bolii, scrie Le Monde.

Beneficiile, mai mari decât riscurile

„Majoritatea experților au estimat că beneficiile acestei vaccinări pentru copii vor fi mai mari decât riscurile, ceea ce a condus la decizia de a autoriza vaccinul pentru aceste vârste”, se arată în comunicatul Ministerului israelian al Sănătății.

Pe lângă prevenirea îmbolnăvirii copiilor, beneficiile așteptate includ și o scădere a numărului de închideri de clase și o posibilă reducere a transmiterii epidemiei la populația generală.

Injecțiile cu vaccinul anti-Covid-19 la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani au început săptămâna trecută în Statele Unite. Alte țări, printre care China, Emiratele Arabe Unite, Cambodgia și Columbia, au început și ele vaccinarea copiilor sub 12 ani, dar cu vaccinuri chinezești.

author avatar
Tudor Borcea
97 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger