O creștere a infectărilor cu varianta cu Omicron ar putea conduce Israelul să ajungă la imunitatea colectivă, a declarat duminică, 2 ianuarie, cel mai înalt responsabil al sănătății din țară, în timp ce cazurile zilnice continuă să crească.
Varianta Omicron extrem de transmisibilă a condus la o creştere a cazurilor de coronavirus la nivel global. Numărul infectărilor la nivel mondial a atins un nivel record, cu o medie de puţin peste un milion de cazuri zilnice înregistrate în perioada 24-30 decembrie, potrivit datelor Reuters.
Decesele nu au crescut însă, noua variată de coronavirus fiind mai puţin letală.
Niveluri record în următoarele săptămâni
Până la sfârșitul lunii decembrie, Israelul a reușit să împiedice Omicron într-o oarecare măsură, dar cu ratele de infecție care cresc acum, se așteaptă ca cazurile zilnice să atingă niveluri record în următoarele trei săptămâni. Acest lucru ar putea duce la imunitate colectivă, a spus directorul general al Ministerului Sănătății, Nachman Ash.
„Costul va fi un număr mai mare de infectări”, a spus Ash, la postul 103FM Radio. „Numărul va trebui să fie foarte mare pentru a ajunge la imunitatea colectivă. Acest lucru este posibil, însă noi nu vrem să atingem imunitatea colectivă prin intermediul infecţiilor, ci vrem ca acest lucru să se facă ca urmare a vaccinării multor oameni”, a adăugat el.
Imunitatea de turmă este punctul în care o populație este protejată de un virus, fie prin vaccinare, fie de către persoanele care au dezvoltat anticorpi prin contractarea bolii.
60% din populație este complet vaccinată
Aproximativ 60% din populația de 9,4 milioane a Israelului este complet vaccinată – aproape toți cu vaccinul Pfizer/BioNTech – conform Ministerului Sănătății, ceea ce înseamnă că fie au primit trei doze, fie au primit recent a doua doză. Dar sute de mii dintre cei eligibili pentru a treia inoculare nu au luat-o primit-o până acum.
Aproximativ 1,3 milioane de cazuri de coronavirus au fost documentate în Israel de la începutul pandemiei. Dar între două și patru milioane de oameni ar putea fi infectați până la sfârșitul lunii ianuarie, când valul Omicron s-ar putea diminua, potrivit lui Eran Segal, data scientist la Institutul de Știință Weizmann și consilier al guvernului.
În ultimele zece zile, infecțiile zilnice s-au cvadruplat. Cazurile severe au crescut și ele, dar într-un ritm mult mai scăzut, crescând de la aproximativ 80 la aproximativ 100.