AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19 în SUA. Casa Albă anunță când se va încheia starea de...

Covid-19 în SUA. Casa Albă anunță când se va încheia starea de urgență / „Haos în sistemul sanitar”

Covid-19 în SUA. Casa Albă anunță când se va încheia starea de urgență / „Haos în sistemul sanitar” / Foto: The White House

Starea de urgență sanitară, declarată atunci când epidemia de Covid-19 a pus stăpânire pe Statele Unite în urmă cu trei ani, se va încheia oficial la 11 mai, a anunțat luni, Casa Albă.

Două declarații de stare de urgență au fost făcute în SUA: una numită „națională” și cealaltă „de sănătate publică”.

„Haos și incertitudine în sistemul de sănătate”

Sfârșitul acestora (au intrat în vigoare în ianuarie 2020 sub președinția lui Donald Trump), va duce la încetarea subvențiilor federale pentru tratamentele Covid-19, asigurări de sănătate și alte ajutoare guvernamentale legate de pandemie.

De fapt, o parte din fondurile federale destinate ajutorării americanilor în timpul pandemiei s-au epuizat deja ca urmare a deciziilor Congresului.

În ceea ce privește restul fondurilor, acestea fac obiectul unor discuții politice aprinse. Parlamentarii republicani, care controlează Camera Reprezentanților, pregătesc proiecte de lege care ar viza încetarea mai devreme a stării de urgență: la 1 martie pentru urgența națională și la 11 aprilie pentru urgența de sănătate publică, informează Le Figaro.

O încheiere pripită a stării de urgență ar avea „consecințe de mare anvergură pentru sistemul de sănătate al națiunii noastre și pentru operațiunile guvernamentale”, inclusiv „haos și incertitudine în sistemul de sănătate”, a avertizat Casa Albă într-un comunicat.

„Spitalele și căminele de bătrâni, care s-au obișnuit cu flexibilitatea oferită de aceste stări de urgență, vor plonja în haos fără timpul necesar pentru a-și recalifica angajații și pentru a stabili un nou sistem de facturare”, se arată în comunicat.

Impact direct asupra imigrației

Un alt motiv invocat pentru o perioadă de preaviz de 60 de zile este acela de a da timp guvernului să se pregătească pentru impactul ridicării măsurilor de urgență privind imigrația la frontiera dintre SUA și Mexic, potrivit comunicatului.

O regulă cunoscută sub numele de „Titlul 42”, în vigoare în prezent, care permite îndepărtarea imediată a oricărui străin ilegal interceptat la frontieră, inclusiv a potențialilor solicitanți de azil, este legală doar din cauza unei urgențe sanitare.

Încetarea „în mod precipitat” a acestui statut va duce la „un aflux suplimentar semnificativ de imigranți”. Casa Albă afirmă că dorește să elimine Titlul 42 și să îl înlocuiască cu un alt mecanism legal pentru a controla afluxul de imigranți, dar spune că are nevoie de timp pentru a face acest lucru.

author avatar
Tudor Borcea