AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19. În premieră, Kremlinul dă vina pe ruși pentru nevaccinare

Covid-19. În premieră, Kremlinul dă vina pe ruși pentru nevaccinare

Covid-19. În premieră, Kremlinul dă vina pe ruși pentru nevaccinare

Kremlinul a recunoscut vineri, 22 octombrie, eșecul campaniei sale de vaccinare anti-Covid-19 în comparație cu Europa, dar a subliniat responsabilitatea populației, în plin val epidemic mortal.

Rusia a înregistrat vineri noi recorduri zilnice de decese și contaminări, cu 1.064 de morți și 37.141 de infectați.

„Suntem într-o poziție mai proastă decât o serie întreagă de țări europene când vine vorba de vaccinare. Și dintr-o dată, odată cu apariția unor variante mai agresive, mai mulți oameni se îmbolnăvesc, este realitatea momentului”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Nevaccinat, omul lui Putin critică populația

O recunoaștere rară că Moscova gestionează mai puțin bine pandemia decât rivalii săi occidentali.  Abia o treime dintre ruși au fost vaccinați din decembrie, pe fondul neîncrederii față de vaccinurile dezvoltate de Rusia.

Dar pentru purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin nu statul trebuie pus în discuție, ci mai degrabă cetîțenii. „Problema este conștientizarea cetățenilor”, a spus Peskov, în timp ce el însuși nu este vaccinat, susținând că are un nivel prea ridicat de anticorpi după ce a contractat boala, în mai 2020.

Autoritățile au cerut rușilor să fie imunizați, dar au sugerat întotdeauna că epidemia este gestionabilă, limitându-se pe cât posibil la restricțiile sanitare pentru a menține economia și nu luând măsuri represive pentru a impune măsuri nepopulare precum purtarea unei măști.

Putin își laudă vaccinul în țara nevaccinaților

Declarațiile lui Peskov vin a doua zi după ce președintele Vladimir Putin a lăudat calitatea vaccinului rus Sputnik V, spunând că europenii vin în Rusia pentru el, mai degrabă decât să li se injecteze produsele recunoscute de Agenția Europeană pentru Medicamente, scrie AFP.

Putin a ordonat o săptămână liberă în Rusia în perioada 30 octombrie – 7 noiembrie (aniversarea Revoluției din octombrie) în fața exploziei numărului de cazuri și de decese. Primăria Moscovei va închide toate serviciile, afacerile și întreprinderile neesențiale timp de unsprezece zile începând cu 28 octombrie.

Bilanțul guvernului a ajuns acum la 228.453 de morți, făcând din Rusia cea mai îndoliată țară din Europa. Dar aceste date sunt subestimate în mare măsură, agenția de statistici Rosstat contabilizând peste 400.000 de morți la sfârșitul lunii august.

author avatar
Tudor Borcea