AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19 în Marea Britanie. Penurie de șoferi de camioane, armata e solicitată

Covid-19 în Marea Britanie. Penurie de șoferi de camioane, armata e solicitată

Covid-19 în Marea Britanie. Penurie de șoferi de camioane, armata e solicitată

Din cauza măsurilor luate pentru a opri epidemia Covid-19 și sub efectul Brexitului, Marea Britanie se confruntă în prezent cu o penurie de șoferi de camioane. Cu consecințe asupra aprovizionării magazinelor și farmaciilor.

Astfel, conform Road Haulage Association (RHA), există o lipsă de cel puțin 100.000 de șoferi de camioane, în timp ce, peste Canalul Mânecii, profesia are aproape 300.000, fie că sunt britanici sau străini. În plus, odată cu închiderile succesive, mulți șoferi aspiranți nu au reușit să-și obțină permisul.

Operațiunea Rescript

Această lipsă de forță de muncă nu este evident lipsită de consecințe asupra aprovizionării. Pentru a remedia acest lucru, guvernul britanic a mărit temporar programul de lucru al șoferilor de la 9 la 10 ore pe zi. Dar pentru RHA, o astfel de măsură este fără eficiență.

De asemenea, conform presei britanice, se așteaptă ca armata britanică să fie implicată. Sau mai exact Royal Logistics Corps, care depinde de ea. Acesta din urmă ar putea de fapt solicita până la 2.000 de șoferi de camioane, ca parte a Operațiunii Rescript, lansată în 2020 de Ministerul britanic al Apărării pentru a sprijini acțiunile întreprinse pentru a lupta împotriva pandemiei Covid-19.

Misiunea care ar fi astfel încredințată Royal Logistics Corps ar consta în aprovizionarea supermarketurilor cu alimente și produse de bază. Precum și livrarea medicamentelor la farmacii.

Șoferii, plasați în stare de alertă

Deocamdată, șoferii armatei britanice au fost plasați în alertă, în așteptarea unei cereri oficiale – MACA, Military Aid to the Civil Authority, care să fie adresată Ministerului Apărării, scrie Opex 360.

„Militarii va fi cazați în hoteluri dacă este necesar și vor avea timp de lucru prelungit pentru a ajuta la rezolvarea crizei. (…) Aceștia vor fi implicați în distribuția de alimente, precum și în transportul altor bunuri esențiale și produse medicale”, a explicat cotidianului The Sun o sursă familiarizată cu problema.

O idee proastă pentru unii

Cu toate acestea, acest posibil apel la armata britanică nu este neapărat perceput ca o „idee bună”, în special de către RHA.

Șoferii militari „sunt obișnuiți să conducă camioane armatei, nu vehicule civile. Din nou, ei iau în calcul o soluție pe termen scurt. Nu este o idee bună. Trebuie să ne dăm seama ce să facem pentru a obține încă 100.000 de șoferi”, a spus Rod McKenzie, directorul afacerilor publice al RHA pentru The Telegraph.

Mai ales că guvernul britanic fusese avertizat cu privire la o „amenințare foarte gravă pentru lanțul de aprovizionare”, tocmai din cauza acestei penurii de șoferi.

author avatar
Tudor Borcea
205 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger