AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19 în China. De ce Xi Jinping nu vrea vaccinuri occidentale. Serviciile...

Covid-19 în China. De ce Xi Jinping nu vrea vaccinuri occidentale. Serviciile SUA spun pe ce se bazează Beijingul

Covid-19 în China. De ce Xi Jinping nu vrea vaccinuri occidentale. Serviciile SUA spun pe ce se bazează Beijingul / Foto: Facebook

Directorul comunității de informații din SUA afirmă că președintele Chinei, Xi Jinping, „nu este dispus” să accepte vaccinurile occidentale anti-Covid-19, în ciuda cazurilor zilnice aproape de maximele istorice și a protestelor recente din mai multe orașe, din cauza restricțiilor draconice împuse de politica „zero Covid-19” a Beijingului.

Președintele Xi Jinping nu este dispus să accepte vaccinurile occidentale, în ciuda situației sanitare și economice dificile cu care se confruntă China. Deși protestele recente nu reprezintă o amenințare la adresa conducerii partidului comunist, acestea ar putea afecta poziția personală a liderului de la Beijing, a declarat directorul comunității de informații a SUA, Avril Haines.

Poziția lui Xi, „în funcție de evoluția situației”

Chiar dacă cazurile zilnice de infectări cu SARS-CoV-2 sunt aproape de maximele istorice, unele orașe iau măsuri pentru a relaxa regulile de testare și carantină după ce politica sanitară impusă de Beijing a declanșat tulburări și proteste violente, pe fondul încetinirii economniei.

Xi Jinping „nu este dispus să achiziționeze un vaccin mai bun din Occident și, în schimb, se bazează pe un vaccin autohton care nu este nici pe departe la fel de eficient împotriva variantei Omicron”, a declarat Avril Haines, exprimându-se sâmbătă,  la Forumul anual Reagan National Defense din California, informează The Guardian.

„Văzând protestele și răspunsul la ele, acestea contrazic narațiunea pe care îi place să o prezinte, și anume că China este mult mai eficientă în a gestiona situația”, a spus Haines. „Ce vedem, nu este ceva ca fiind o amenințare la adresa stabilității regimului în acest moment, sau o schimbare de regim sau ceva de genul acesta”, a spus ea, adăugând în același timp: „Modul în care situația se va dezvolta va fi important pentru poziția lui Xi”.

Săptămâna trecută, autoritățile au ridicat brusc restricțiile Covid-19 în orașele chineze Guangzhou și Chongqing, unde protestatarii s-au ciocnit cu poliția.

Sâmbătă, orașul Shenzhen, din sudul Chinei, a anunțat că nu va mai cere oamenilor să prezinte un rezultat negativ al testului Covid pentru a folosi transportul public sau pentru a intra în parcuri, după măsuri similare luate de metropolele Chengdu și Tianjin, aflate printre cele mai mari orașe din China.

Relaxarea restricțiilor, cu riscuri mari

Multe cabinete de testare din Beijing au fost închise, deoarece capitala a încetat să mai ceară rezultate negative la teste ca o condiție pentru a intra în locuri precum supermarketurile.

Într-un efort aparent de a contracara furia populației față de politicile „zero-Covid” care au declanșat inițial protestele, autoritățile au anunțat, de asemenea, planuri de intensificare a vaccinării persoanelor în vârstă.

China nu a aprobat niciun vaccin străin, optând pentru cele produse la nivel național, despre care unele studii au sugerat că nu sunt la fel de eficiente ca unele vaccinuri străine. Aceasta înseamnă că relaxarea măsurilor de prevenire a virusului ar putea veni cu riscuri mari, potrivit experților.

Casa Albă a declarat la începutul săptămânii că Beijingul nu a cerut Statelor Unite vaccinuri. Un oficial american a declarat că nu există „nicio așteptare în prezent” ca China să aprobe vaccinurile occidentale.

author avatar
Tudor Borcea