AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19 în China. Beijingul schimbă metoda pentru a calcula numărul morților

Covid-19 în China. Beijingul schimbă metoda pentru a calcula numărul morților

Covid-19 în China. Beijingul schimbă metoda pentru a calcula numărul morților / Foto: printscreen

În pofida unui val de contaminare fără precedent în țară prin amploarea sa, China nu a raportat niciun nou deces legat de Covid-19, miercuri, 21 septembrie. Motivul? Beijingul a anunțat o schimbare controversată în metodologia de numărare a cazurilor.

Autoritățile au precizat marți că în statistici au fost luate în calcul doar persoanele care au murit direct din cauza insuficienței respiratorii legate de Covid-19. Această metodologie, „științifică” potrivit autorităților, oferă însă o imagine mult mai restrânsă a situației.

Doar șase morți de la începutul lunii, dar crematoriile sunt pline

„După infectarea cu varianta Omicron, principalele cauze ale decesului (pacienților) sunt bolile subiacente”, a declarat Wang Guiqiang, un oficial sanitar din capitala Beijing. „Doar un număr mic (de pacienți) mor direct din cauza insuficienței respiratorii cauzate de Covid-19”, a insistat el.

„Această nouă definiție este o inversare a normei internaționale care a prevalat (…) și a considerat drept deces din cauza Covid-19 orice persoană care a murit cu Covid-19”, a declarat Yanzhong Huang, expert în sănătate la Council on Foreign Relations, un think-tank american. „Este greu de spus că nu este vorba de o motivație politică”, spune el.

Această modificare a metodologiei înseamnă că un număr mare de decese nu vor mai fi înregistrate ca fiind din cauza Covid-19. „Varianta Omicron nu atacă plămânii la fel de mult ca alte tulpini de Covid-19”, a spus Huang.

Din 2020, China a impus restricții sanitare stricte în numele unei așa-numite politici „zero-Covid-19”, care protejează populațiile cele mai expuse la risc și slab vaccinate. Dar guvernul a pus capăt majorității acestor măsuri fără avertisment la începutul lunii decembrie, pe fondul exasperării tot mai mari a publicului și tensiunii asupra economiei. De atunci, numărul de cazuri a explodat, ceea ce a dus la temeri legate de mortalitatea ridicată în rândul persoanelor în vârstă, care sunt deosebit de vulnerabile.

Între timp, crematoriile nu mai fac față incinerărilor, fără o legătură oficială cu Covid-19. Unele spitale sunt copleșite, în timp ce medicamentele antigripale sunt mai greu de găsit în farmacii din cauza cererii mari, într-un moment în care țara învață să trăiască cu virusul.

Într-o inversare a doctrinei anterioare, mai multe orașe le permit acum locuitorilor să meargă la serviciu în mod normal, chiar dacă prezintă simptome de Covid-19. Cu câteva săptămâni mai devreme, aceștia ar fi fost trimiși într-un centru de carantină în numele „zero-Covid-19”, scrie Le Londe.

Guvernul a pus capăt majorității acestor măsuri în fața frustrării tot mai mari a publicului, la trei ani după apariția primelor cazuri de coronavirus în Wuhan. Potrivit cifrelor oficiale, doar șapte pacienți au murit din cauza Covid-19 de când au fost ridicate restricțiile, la începutul lunii decembrie. Această cifră a fost în cele din urmă redusă la șase miercuri de către autorități, care nu au dat nicio explicație.

SUA au declarat marți că sunt pregătite să furnizeze Chinei vaccinuri anti Covid-19. „Este în interesul comunității internaționale să ajutăm în mod colectiv China să țină sub control epidemia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

author avatar
Tudor Borcea