AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19 în China. Beijing anunță oficial primul deces de la sfârșitul lunii...

Covid-19 în China. Beijing anunță oficial primul deces de la sfârșitul lunii mai. Sute de cazuri noi în capitală

Covid-19 în China. Beijing anunță oficial primul deces de la sfârșitul lunii mai. Sute de cazuri noi în capitală / Foto: printscreen

China a anunțat, duminică, primul deces cauzat de Covid-19 de la sfârșitul lunii mai, un bărbat din Beijing, unde creșterea numărului de cazuri duce treptat la închiderea unor unități și întreprinderi.

Ministerul Sănătății a anunțat peste 24.000 de noi cazuri pozitive locale în 24 de ore în întreaga țară – marea majoritate asimptomatice. Marea provincie manufacturieră Guangdong (sud), unde se află metropolele Guangzhou și Shenzhen, este de departe cea mai afectată.

621 de cazuri noi la Beijing

Capitala Beijing, care este monitorizată îndeaproape de autorități și de mass-media, a raportat 621 de cazuri noi. Locuitorii sunt ținuți în casele lor, iar alții au fost plasați în carantină în centre dedicate.

Dar autoritățile sunt pe muchie de cuțit și, spre deosebire de focarele anterioare, nu par să dorească să impună pentru moment restricții generalizate în fața unei populații care își exprimă o imensă oboseală dar și revoltă față de măsurile anti-Covid-19.

Marile centre comerciale din Beijing și-au anunțat duminică închiderea. Alții și-au redus  orele de deschidere sau au interzis servirea la masă în restaurantele lor. Mai multe restaurante nu mai pot primi clienți, dar livrările sunt încă permise. Bărbatul decedat avea un Covid benign, dar starea lui s-a agravat după o infecție bacteriană, potrivit televiziunii de stat CCTV. Acesta este oficial primul deces de la sfârșitul lunii mai.

Mai multe administrații de clădiri de birouri din districtul Chaoyang, unde se află cartierul de afaceri și ambasadele, au cerut duminică companiilor să treacă la telemuncă.

Liceul francez din Beijing i-a anunțat pe părinți că a fost instruit „să treacă la învățământul la distanță”. Situația este similară și în cazul altor școli. De asemenea, au fost închise parcurile, sălile de sport și sălile de gimnastică.

Sâmbătă, autoritățile făcuseră apel la evitarea deplasărilor „neimperative” între diferitele districte din Beijing, pentru a evita răspândirea virusului, informează Ouest-France. Metropola sudică Guangzhou, care a anunțat peste 8.000 de noi cazuri pozitive, a lansat duminică un screening general în districtul central Haizhu (în care locuiesc aproximativ 1,8 milioane de persoane).

La 11 noiembrie, China a anunțat o relaxare a politicii sale „zero Covid-19”, inclusiv reducerea carantinei, în special pentru sosirile internaționale. Cu toate acestea, revenirea la normalitate rămâne o perspectivă îndepărtată, deoarece închiderile, carantinele și controalele continuă să fie impuse pe scară largă.

author avatar
Tudor Borcea