AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19 în Canada: Quebec interzice accesul nevaccinaților în magazinele cu alcool și...

Covid-19 în Canada: Quebec interzice accesul nevaccinaților în magazinele cu alcool și canabis

Covid-19 în Canada: Quebec interzice accesul nevaccinaților în magazinele cu alcool și cannabis

Quebec, provincia canadiană cea mai afectată de valul Omicron, a decis să introducă restricții împotriva nevaccinaților „pentru a-i proteja de ei înșiși“ și „a-i face să înțeleagă că ei trebuie să stea acasă“.

Astfel, din 18 ianuarie, magazinele care vând alcool și canabis vor fi accesibile doar persoanelor cu pașaport de vaccinare, a explicat ministrul Sănătății al provinciei francofone, Christian Dubé, în cadrul unei conferințe de presă.

„Acesta este un prim pas pe care îl facem. Trebuie să-i protejăm împotriva lor și să ne protejăm sistemul de sănătate”, a explicat ministrul.

„Nu le convine, să se vaccineze”

„Dacă cei nevaccinati sunt nemulțumiți, există o soluție foarte simplă: să se ducă să-și facă prima doză, este gratuit și ușor!”, a adăugat el. În zilele următoare, pe lista locurilor în care va fi necesar pașaportul pentru vaccin vor fi adăugate și alte comerțuri neesențiale, a spus ministrul.

În Quebec, aproape 82% din populația cu vârsta peste cinci ani a primit două doze de vaccin anti-Covid-19, iar 20% a primit o a treia, potrivit ultimei actualizări a Ministerului Sănătății din provincie.

Dar în ultimele zile, spitalizările au crescut vertiginos în Quebec, unde sistemul de sănătate este slăbit din cauza lipsei de personal, scrie 20 Minutes.

Cel mai recent bilanț arată 1.953 de spitalizări și 15.874 de cazuri noi în provincie, un „val de infectări” potrivit lui Christian Dubé, care a descris situația din spitale ca fiind „foarte, foarte dificilă”.

Quebec a înăsprit drastic restricțiile sanitare la sfârșitul lunii decembrie, cu interzicerea adunărilor între orele 22 și 5, școlile și universitățile sunt închise, precum și cinematografele, barurile, restaurantele, cluburile sportive.

Și adunările private sunt interzise sub sancțiunea unei amenzi grele. Luni, armata canadiană a fost dislocată în provincie pentru a oferi asistență logistică campaniei de vaccinare împotriva Covid-19.

 

author avatar
Tudor Borcea