AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19 în Africa. Funcționarii, obligați să aleagă între vaccinare sau demisie

Covid-19 în Africa. Funcționarii, obligați să aleagă între vaccinare sau demisie

Covid-19 în Africa. Funcționarii, obligați să aleagă între vaccinare sau demisie

300.000 de funcționari publici din Zimbabwe, inclusiv 100.000 de profesori, vor trebui să se vaccineze împotriva Covid-19, dacă vor să continue să mai lucreze.

În lupta sa împotriva răspândirii coronavirusului, Zimbabwe decis să ia măsuri radicale.

Seringa sau ușa

Guvernul a anunțat marți, 7 septembrie, că-i va obliga pe funcționarii publici, inclusiv pe profesori, să demisioneze dacă nu se vaccinează, pentru a crește numărul vaccinărilor în această țară.

„Dacă sunteți angajat de guvern, pentru protecția celorlalți și a celor pe care îi serviți, vaccinați-vă”, a declarat ministrul justiției din Zimbabwe, Ziyambi Ziyambi, la un post de radio local. „Dar dacă vreți să vă afirmați dreptul de a nu fi vaccinați, puteți demisiona”, a adăugat el.

Această țară din sudul Africii a decretat deja vaccinul obligatoriu în spații publice precum piețele sau în săli de sport, restaurante și la examene universitare. Unele companii private și-au forțat angajații să se vaccineze.

Cozi la vaccinare

Aceste măsuri au declanșat indignarea în rândul unora, dar au congestionat și centrele de vaccinare, slab aprovizionate și în fața cărora nu este rar să se vadă cozi formându-se la ora 4 dimineața pentru a încerca obținerea unei doze.

Congresul sindicatelor din Zimbabwe a contestat vaccinarea obligatorie a salariaților, în luna august, scrie 20 Minutes.

Zimbabwe are în jur de 300.000 de funcționari publici, inclusiv 100.000 de profesori. Puțin peste 2,7 milioane din cei 15 milioane de locuitori au primit până acum o primă doză de vaccin.

Țara a înregistrat peste 125.600 de cazuri de Covid-19, inclusiv 4.490 de decese, de la începutul pandemiei. Zimbabwe a depins până acum de aprovizionarea cu vaccinuri produse în China, India și Rusia, dar recent a aprobat de urgență vaccinuri de la laboratorul american Johnson & Johnson.

author avatar
Tudor Borcea