AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19 îi oferă lui Kim Jong Un o armă zilnică

Covid-19 îi oferă lui Kim Jong Un o armă zilnică

Coreea de Nord a surprins recent lumea anunțând că dezvoltă un vaccin anti-Covid, alăturându-se astfel unei competiții cu miză mare. Dar experții cred că dictatorul Kim urmărește un scop nefast: folosirea crizei umanitare pentru a-și dezvolta arsenalul de arme biologice.

Coreea de Nord „ar putea folosi această aspirație legitimă a vaccinului ca o modalitate de a-și îmbunătăți capacitatea biotehnologică”, spune Andrew Weber, fost asistent secretar al Apărării pentru programe de apărare nucleare, chimice și biologice în timpul administrației Obama, potrivit Politico. „Ar putea cumpăra echipamente din surse occidentale sau chineze care ar fi necesare eforturilor lor de vaccin, iar apoi anul viitor ar putea să se întoarcă și să-l folosească pentru a produce arme biologice.” Pandemia, spune el și alți experți, prezintă o oportunitate unică pentru regim, ale cărui importuri sunt în mod normal împiedicate de sancțiunile internaționale.

“Orice legătură cu coronavirus va fi privită ca lucruri umanitare, dar se pot ascunde multe lucruri în expedierile către Coreea de Nord”, spune Bruce Bennett, cercetător în apărare la  RAND Corporation. Temerile evidențiază o preocupare îndelungată în lumea biotehnologiei, unde o mare parte a tehnologiei și cunoștințelor sunt în mod inerent de dublă utilizare – la fel de bune pentru ucidere și pentru vindecare. Fermentatorii folosiți la fabricarea anumitor vaccinuri, de exemplu, pot fi de asemenea folosiți pentru a produce antrax. Modificarea genetică creează vaccinuri, precum și noi agenți patogeni letali. Livrarea de medicamente aerosolizate poate trimite un medicament mai adânc în plămâni sau poate furniza un agent mortal printr-un sistem de ventilație.

Dintre cele 16 țări suspectate de a avea arme biologice – inclusiv Rusia, China și Iranul, care urmează toate cercetările privind vaccinul coronavirus – Weber a fost întotdeauna cel mai îngrijorat de Coreea de Nord, ce are o istorie de a ignora acordurile internaționale privind armele și de a estompa linia dintre cercetări militare și civile. „Cred că sunt mai susceptibili să folosească o armă biologică împotriva noastră decât o armă nucleară”, spune el. „Ei ar putea să lanseze cu ușurință un atac bio în New York dacă aleg. Ai avea nevoie doar de sume mici pentru a ucide mii, zeci de mii de oameni. ” Și alți analiști consideră că virusul este o șansă pentru Coreea de Nord de a construi o tehnologie mai nouă și mai bună – și poate chiar de a învăța cum să dezvolte o boală asemănătoare Covid-19 care ar rezista la un vaccin.

author avatar
Radu Jacotă Redactor