AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19, gripă, virus respirator. A început un sezon de triplă epidemie. „Cea...

Covid-19, gripă, virus respirator. A început un sezon de triplă epidemie. „Cea mai mare rată de spitalizări din ultimii 10 ani”

gripaRomânia, la un pas de epidemie de gripă. Spitalele sunt pline de bolnavi / Avertismentul medicilor

Gripă, Covid-19 și virusul sincițial respirator: SUA se confruntă în prezent cu o epidemie simultană a trei virusuri respiratorii într-un sezon epidemic care a demarat timpuriu și care pune la încercare spitalele din țară.

„Bănuim că mulți copii sunt acum expuși pentru prima dată la anumite virusuri respiratorii, pentru că le-au evitat în timpul pandemiei Covid-19”, datorită măsurilor luate atunci (măști, izolare etc.), a explicat vineri José Romero, director la National Center for Immunization and Respiratory Diseases.

„Cea mai mare rată de spitalizări din ultimul deceniu”

Specialiștii au observat acest fenomen și în alte țări, inclusiv în Franța, care se confruntă cu o epidemie majoră de bronșiolită, o onfecție a căilor respiratorii inferioare. Cea mai frecventă cauză a bronșiolitei este o infecție cu virusul sincițial respirator (VSR).

Simptomele pot fi similare de la o boală la alta. Deși majoritatea pacienților se recuperează în una sau două săptămâni, anumite populații, cum ar fi copiii mici sau vârstnicii, sunt expuse riscului de a dezvolta cazuri grave.

Sistemul de supraveghere a vizitelor la urgențe și în ambulatoriu pentru simptome asemănătoare răcelii (febră, dureri de gât…) înregistrează „o activitate ridicată în SUA pentru această perioadă a anului”, a declarat Romero într-o conferință de presă, informează TVA Nouvelles.

„Asistăm la cea mai mare rată de spitalizări legate de gripă din ultimul deceniu”, a adăugat el. Doi copii au murit. Dacă un copil are dificultăți de respirație, dureri musculare sau este deshidratat (buze uscate…), este important să îl ducem la medic, a subliniat el.

Este încă dificil de spus dacă virusul gripal care circulă în acest an provoacă cazuri mai grave de boală, spun experții, dar sezonul epidemic a început deosebit de devreme. Iar în SUA se înregistrează în continuare peste 270.000 de cazuri de Covid-19 pe săptămână. Presiunea asupra spitalelor este în prezent cea mai mare în statele de pe coasta de nord-est a SUA și în nord-vestul Washingtonului, a declarat Dawn O’Connell, de la Departamentul de Sănătate al SUA.

Sunt disponibile vaccinuri pentru două dintre cele trei virusuri implicate, au declarat oficialii din domeniul sănătății. Dar ratele de vaccinare antigripală în rândul copiilor rămân sub nivelurile de dinaintea pandemiei. Un vaccin împotriva VSR nu este încă disponibil, dar compania americană Pfizer a anunțat săptămâna aceasta rezultate pozitive în urma unui studiu clinic, ceea ce dă speranțe pentru anii următori.

author avatar
Tudor Borcea