AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19: G7 promite un miliard de doze de vaccinuri pentru țările sărace

Covid-19: G7 promite un miliard de doze de vaccinuri pentru țările sărace

Covid-19: G7 promite un miliard de doze de vaccinuri pentru țările sărace/ Foto: Facebook

Londra și-a anunțat intenția de a adăuga 100 de milioane de doze la cele 500 deja promise de președintele SUA, Joe Biden. Nu se știe cum vor fi distribuite restul de 400 de milioane de doze.

Joe Biden a ajuns, miercuri, în Marea Britanie cu valiza încărcată cu promisiuni. Angajamentul său: să ofere țărilor care au nevoie de 500 de milioane de doze cu vaccin anti-Covid-19, Pfizer mai exact.

O modalitate de a ridica ștacheta foarte sus în cadrul summit-ului G7, ale cărui lucrări se axează, sâmbătă, 12 iunie, pe subiecte ca prevenirea crizelor sanitare și răspunsul la pandemia Covid-19, apărarea multilateralismului, dosarele China și Rusia dar și Irlanda de Nord – aici fiind așteptate tensiuni între Bruxelles, Londra și Washington.

Vineri, regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a oferit o recepție pentru liderii țărilor G7, la Cornwall, la care au participat și prințul Charles, ducesa de Cornwall, ducele și ducesa de Cambridge.

Se pare că strategia generozității vaccinale a lui Biden sa a dat roade. Țările bogate din G7, care se întâlnesc de vineri în Anglia, se vor angaja să dubleze această miză și să distribuie țărilor sărace un miliard de doze de vaccinuri în speranța eradicării pandemiei.

Anunțul a fost făcut după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut țărilor europene să nu lase garda jos, subliniind că nivelul de vaccinare este încă prea scăzut pentru a se evita un nou val.

Reuniți până duminică în sud-vestul Angliei, liderii marilor puteri sunt așteptați să anunțe „că vor furniza cel puțin un miliard de doze de vaccinuri împotriva cornavirusului, împărțindu-le și finanțându-le”, a indicat guvernul britanic, care deține președinția G7.

De asemenea, ei trebuie să „prezinte un plan de extindere a producției de vaccinuri pentru a atinge acest obiectiv”.

În detaliu, Londra a precizat că va oferi 100 de milioane de doze excedentare ,de la diferite laboratoare, datorită progresului programului său de vaccinare, care a făcut posibilă administrarea a aproape 70 de milioane de injecții în Marea Britanie. Încă nu se cunoaște dimensiunea angajamentului de partea franceză.

„Datorie umanitară”

Statele Unite s-au angajat să ofere jumătate din aceste vaccinuri, adică 500 de milioane de doze de vaccin Pfizer/BioNTech. „Datoria noastră umanitară este să salvăm cât mai multe vieți posibil”, a insistat președintele american Joe Biden, care se află în primul său turneu în străinătate în calitate de șef de stat. „Este și în interesul americanilor”.

„Încă o dată, Statele Unite au răspuns la apel”, a salutat CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, explicând că toți locuitorii planetei au dreptul să fie vaccinați indiferent de situația lor financiară sau de originea lor.

Achiziționarea a 500 de milioane de doze de vaccin de la Pfizer/BioNTech pentru a le dona către alte țări este „cea mai mare comandă de vaccin și donație de către o singură țară și un angajament al poporului american de a ajuta la protejarea populațiilor din întreaga lume împotriva Covid-19”, a subliniat executivul american.

Distribuite în 92 de țări

Aceste vaccinuri vor fi distribuite către „92 de țări” defavorizate prin sistemul Covax, creat pentru a asigura distribuția echitabilă a vaccinurilor. Vor începe să fie trimise în august, cu 200 de milioane de doze livrate până la sfârșitul anului. Celelalte 300 de milioane vor fi livrate până în iunie 2022.

Cu aproape 64% dintre adulții americani care au primit acum cel puțin o doză, Casa Albă încearcă să se poziționeze ca un lider în lupta planetară împotriva pandemiei, care a ucis mai mult de 3,76 milioane de persoane, inclusiv aproape 600.000 în Statele Unite.

Or, dacă o parte din populația țărilor bogate revine la o viață normală datorită vaccinării, acest progres este încă fragil și trebuie extins la țările mai puțin privilegiate, scrie Le Parisien.

Pe de altă parte, mecanismul Covax nu funcționează la capacitate maximă. Începând cu 4 iunie, dispozitivul livra mai mult de 80 de milioane de doze în 129 de țări și teritorii, mult mai puțin decât se aștepta. Aproape 90% dintre țările africane vor rata obiectivul global de a vaccina o zecime din populația lor până în septembrie, dacă nu primesc urgent cel puțin 225 de milioane de vaccinuri, a avertizat săptămâna aceasta OMS.

Între generozitate și vaccinarea în masă a propriilor populații, țările trebuie să acționeze acum pe două fronturi. Deoarece OMS avertizează: „Acoperirea vaccinală este departe de a fi suficientă pentru a proteja regiunile de o reapariție a epidemiei”. Inclusiv regiunile mai favorizate.

author avatar
Tudor Borcea