AcasăȘTIRI EXTERNECOVID-19 dansează cu Trump pe ritm de relaxare

COVID-19 dansează cu Trump pe ritm de relaxare

În faţa exploziei numărului de cazuri noi în sudul şi vestul SUA, epidemiologul Anthony Fauci a tras un semnal de alarmă, denunţând relaxarea grăbită a măsurilor de restricţie şi nepăsarea americanilor. “Am o relație foarte bună cu doctorul Fauci, personal îl plac”, spune Donald Trump. Păi nu prea îl place: cu patru luni înaintea alegerilor prezidenţiale, liderul de la Casa Albă  minimalizează sistematic creşterea spectaculoasă a numărului de cazuri de COVID-19 pe întreg teritoriul SUA. Fauci este foarte respectat în America, dar își cam răcește gura de pomană.

Ratele de deces COVID-19 pe cap de locuitor în Uniunea Europeană sunt doar a zecea parte din cele din Statele Unite – și scad – în timp ce pe pământ american sunt în creștere rapidă. În plin an electoral, America se confruntă acum cu o alegere agonizantă: redeschidem școlile, creând riscuri de explozie virală suplimentară sau păstrăm copiii acasă, cu efecte negative grave asupra educației lor? Nimic din toate acestea nu trebuiau să se întâmple. Alte țări au fost blocate suficient de mult pentru a reduce infecțiile la rate mult mai mici decât cele existente aici, scrie New York Times. Este adevărat că cerințele puternice de distanțare socială au dus la șomaj ridicat și au afectat multe întreprinderi. Dar  America, cu rețeaua sa de securitate socială, a fost capabilă să ofere suficientă alinare în caz de dezastru pentru a proteja majoritatea cetățenilor săi de greutățile grave. Datorită, în mare măsură, ajutorului de șomaj extins, sărăcia nu a crescut în timpul blocajului. Însă plasa de siguranță costă foarte mult – guvernul federal a împrumutat sume uriașe, dar ratele dobânzilor au rămas aproape de minimul istoric.

America a hrănit pandemia

Multe state nu numai că s-au grăbit să redeschidă, ci s-au redeschis prost. În loc să fie tratate ca un mod ieftin și eficient de a combate contagiunea, măștile de față au devenit un front în războiul de cultură. În unele state sunt purtate, în altele au devenit inamicul libertății. În acest moment, sunt probabil la fel de mulți americani infectați ca în martie. Activitățile care prezentau un risc evident de alimentare a pandemiei nu au fost verificate: au fost permise adunări mari, baruri redeschise, mitinguri electorale marca Trump, mai ales. Iar costurile acelor petreceri și baruri deschise se extind dincolo de miile de americani care vor fi uciși sau vor suferi daune permanente pentru sănătate ca urmare a reînvierii COVID-19. Redeschiderea prăbușită a pus în pericol și ceva care, spre deosebire de consumul în grupuri, nu poate fi suspendat fără a face daune pe termen lung: educația personală. Alte țări au reușit să redeschidă școlile relativ în siguranță – dar au făcut acest lucru cu rate de infecție mult mai mici decât în ​​prezent în SUA și cu teste adecvate. Într-un sens real, America și-a consumat viitorul copiilor, dar politicienii refuză să asculte experții și nu recunosc niciodată că au greșit. Săptămâna trecută, Trump a spus că recomandările Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) pentru redeschiderea şcolilor sunt prea dure, nepractice şi costisitoare.”Unii oficiali încearcă să înnegrească reputația lui Fauci; alții se scufundă în teorii ale conspirației neclintite. Drept urmare, perspectivele sunt sumbre. Această pandemie se va agrava, iar națiunea va suferi daune permanente”, avertizează Paul Krugman, laureat Nobel, profesor de economie la City University din New York.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
111 afisari

2 COMENTARII

  1. Faucci angajat la stat din anul 1984!!!! Mare ,,expert” (un birocrat care nu a muncit toata viața lui ca medic,ca și ăia de la OMS,experți în nimic!) al deep state. Adunarile publice pentru TRUMP sau pt.proteste impotriva restrîngerilor drepturilor cetațenești nu sînt bune contamineaza oamenii! Dar zice media americana-CNN,W.Post,ziar CIA,NYT,etc. e obligatoriu și necesar sa ieșim la proteste anti Trump,aici nu mai e nevoie de distanțare fizică,nu se mai contamineaza poporu cu covid! Bă ești nebun?? Adica virus alege pe cine și cum să contamineze!? Ține cu democratții și neoconii?? jacota ziarici soroșist antiTRUMP la serviciu -prezent ,să trăiț…

  2. Da, da, s-a dus Jacotă la Soros să-l facă de para. Vrei și tu Pelicanu un verzișor, de-o vodcă mică?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger