AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19 clatină producția de iPhone. China ia măsuri disperate să țină muncitorii...

Covid-19 clatină producția de iPhone. China ia măsuri disperate să țină muncitorii la lucru

Covid-19 clatină producția de iPhone. China ia măsuri disperate să țină muncitorii la lucru / Foto: printscreen

Furnizorul Apple, Foxconn, a declarat că a cvadruplat bonusurile oferite muncitorilor de la uzina sa din Zhengzhou, în centrul Chinei, în încercarea de a calma nemulțumirea față de restricțiile Covid-19 și de a păstra personalul la giganticul loc de producție a iPhone-urilor.

 

Bonusurile zilnice pentru angajați au fost majorate la 400 de yuani (55 de dolari) pe zi pentru luna noiembrie, de la 100 de yuani, potrivit contului oficial WeChat al uzinei Foxconn din Zhengzhou.

„Condiții mizerabile” impuse de politica „zero Covid-19”

Foxconn este cel mai mare producător de iPhone al Apple, producând 70% din livrările de iPhone la nivel global. Aceasta produce majoritatea telefoanelor la uzina din Zhengzhou, unde are aproximativ 200.000 de angajați, deși are alte unități de producție mai mici în India și în sudul Chinei.

Uzina Zhengzhou, unde a fost detectat un focar de Covid-19,  a fost zguduită de nemulțumirile angajaților față de măsurile stricte de reducere a răspândirii Covid-19, mai mulți lucrători părăsindu-și locul de muncă în weekend, după ce s-au plâns de rețele de socializare.

Foxconn nu a avut de ales decât să urmeze instrucțiunile guvernului privind „politica zero Covid”, care i-a pus pe muncitori în „condiții mizerabile”, a declarat o sursă, adăugând că circumstanțele au luat prin surprindere conducerea.

Uzina s-a confruntat cu constrângeri de capacitate în izolarea celor infectați, a declarat un manager al Foxconn care supraveghează peste 1.000 de muncitori. De asemenea, panica s-a răspândit în rândul muncitorilor din cauza zvonurilor de pe rețelele de socializare și a percepției că riscă să se îmbolnăvească grav în cazul în care ar fi contractat virusul, scrie The Guardian.

Foxconn nu a dezvăluit dacă vreun lucrător de la situl Zhengzhou a fost diagnosticat cu Covid-19, dar directorul a declarat ziarului că nu au existat infecții grave și că societatea a înființat o echipă pentru a transfera personalul infectat în carantină.

Duminică, municipalitatea din Zhenghzou a declarat că a trimis echipe la uzină pentru a ajuta compania să efectueze evaluări ale riscurilor și să facă față situației. Luni, Reuters a relatat, citând o sursă, că producția de iPhone-uri din noiembrie ar putea scădea cu până la 30% la uzină din cauza situației și că Foxconn lucrează pentru a crește producția la o altă fabrică din Shenzhen pentru a compensa deficitul.

Cei care și-au depus „întregul efort” în luna noiembrie, inclusiv renunțarea la orice concediu, ar putea primi un bonus total de peste 15.000 de yuani pentru luna respectivă, se mai arată în anunț. Un muncitor tipic de la Foxconn câștigă între 3.000 și 4.000 de yuani pe lună.

O lucrătoare a declarat marți că a decis să demisioneze în ciuda bonusurilor oferite, deoarece ceea ce au înfruntat a fost „oribil”. Cu toate acestea, unii dintre colegii ei au fost convinși să rămână pentru banii în plus, a adăugat ea.

 

author avatar
Tudor Borcea
261 afisari

2 COMENTARII

  1. Noaptea minții. NU EXISTĂ LUCOVID, CE DREAQU!!!

    A FOST FOLOSIT CA SĂ ȚINĂ PROSTIMEA ÎN FRÂU DE CĂTRE XI ȘI MAFIOȚII SĂI.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger