AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19. China pune în carantină un oraș cu 13 milioane de locuitori

Covid-19. China pune în carantină un oraș cu 13 milioane de locuitori

Covid-19. China pune în carantină un oraș cu 13 milioane de locuitori

Autoritățile chineze au impus miercuri, 22 decembrie, carantină în orașul Xi’an, în nord, care are 13 milioane de locuitori, din cauza creșterii cazurilor de Covid-19, la mai bine de o lună de la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing

Orașul, cunoscut pentru armata sa de teracotă, a restricționat deja drastic călătoriile miercuri pentru a limita un focar de Covid-19.

Cumpărături odată la două zile

Locuitorii trebuie „să stea acasă, numai dacă nu există un motiv imperativ”, au spus autoritățile locale într-un comunicat. Cu toate acestea, o persoană pe gospodărie are voie să facă cumpărături „la fiecare două zile”.

China urmărește încă de anul trecut o strategie „zero Covid”, care constă în a face totul pentru a limita cât mai mult posibil apariția de noi cazuri, limitate în general la doar câteva zeci pe zi.

Țara a raportat miercuri 52 de pacienți noi în Xi’an, ducând numărul de pacienți înregistrați în acest oraș la 143 din 9 decembrie.

Autoritățile din Xi’an, care au început, marți, un screening pentru întreaga populație, au cerut anterior rezidenților să evite să iasă și să se adună în grupuri mari.  Aproximativ 90 de cartiere rezidențiale sunt, de asemenea, în izolare, dar numărul persoanelor vizate nu este cunoscut.

Pentru a preveni orice răspândire a virusului, locuitorii din Xi’an trebuiau, de miercuri dimineață, să primească un permis pentru a lua trenul și a părăsi orașul, a informat televiziunea publică CCTV înainte de anunțarea carantinării, scrie La Depeche.

Jocurile Olimpice ale Covid-19

Peste 85% din zborurile către și dinspre Xi’an au fost anulate, potrivit site-ului specializat VariFlight.

China practic a eradicat epidemia de pe pământul său încă din primăvara lui 2020, datorită carantinelor obligatorii lungi la sosire, izolărilor țintite, screening-urilor masive, aplicațiilor mobile de urmărire a călătoriilor și limitării drastice a zborurilor internaționale.

Cu toate acestea, țara continuă să se confrunte în mod regulat cu mici focare sporadice, de obicei îngrădite în câteva săptămâni.

Dacă numărul cazurilor din China este extrem de scăzut în comparație cu alte țări, autoritățile nu vor să lase nimic la voia întâmplării înainte de Jocurile Olimpice de iarnă (4-20 februarie) și de marile deplasări cu ocazia Anului Nou Lunar(1 februarie). Deja în octombrie, țara impusese izolare în Lanzhou (nord-vest) pentru cei 4 milioane de locuitori.

author avatar
Tudor Borcea