AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19. China interzice interzice circulația mașinilor într-un oraș cu 13 milioane de...

Covid-19. China interzice interzice circulația mașinilor într-un oraș cu 13 milioane de locuitori, deja în carantină

Orașul chinez Xi’an (nord) a anunțat luni, 27 decembrie, că va impune măsurile „cele mai stricte” în fața riscului epidemic, după depistarea a câteva sute de cazuri de Covid-19 în această metropolă aflată în carantină.

Cei 13 milioane de locuitori ai orașului, faimos pentru armata sa subterană din teracotă a primului împărat al Chinei, sunt obligați să stea acasă, de joi, cu dreptul de a ieși doar o dată la trei zile pentru aprovizionare.

Poliția va face „controale stricte”

Dar, în timp ce orașul a raportat luni 150 de cazuri suplimentare de Covid-19, ducând totalul la aproximativ 650 din 9 decembrie, autoritățile au impus interdicția de a conduce vehicule private.

Doar șoferii implicați în lupta împotriva epidemiei au dreptul de a conduce, a indicat primăria într-un mesaj postat pe rețelele de socializare.

Poliția va „controla strict” vehiculele, iar contravenienții vor fi pasibili de 10 zile de detenție și o amendă de 500 de yuani (70 de euro).

Dacă China a reușit în mare măsură să controleze epidemia la câteva luni de la apariția ei în țară, la sfârșitul anului 2019, focarele sporadice amenință victoria sanitară revendicată de regimul comunist cu ajutorul unui arsenal de măsuri radicale (izolări, control electronic al deplasărilor, cvasi-închideri de frontieră, screening masiv, vaccinare).

Focarul detectat în Xi’an a ridicat astfel duminică bilanțul național zilnic la un record din martie 2020, cu un total de 206 contaminări.

Nimeni nu intră, nimeni nu iese

Acest bilanț oficial nu este proporțional cu bilanțul zilnic anunțat în majoritatea țărilor din întreaga lume, dar autoritățile chineze sunt alerte pe măsură ce se apropie Jocurile Olimpice de la Beijing, care începe în mai puțin de 40 de zile, scrie France 24.

Săptămâna trecută, organizatorii au declarat că sunt siguri că vor avea de-a face cu cazuri de contaminare printre miile de străini așteptați pentru evenimentul sportiv.

În Xi’an, autoritățile au lansat deja mai multe campanii de screening începând de joi și au plasat aproape 30.000 de persoane în carantină în hotelurile prevăzute în acest scop.

Este interzisă intrarea sau ieșirea din oraș

Toate afacerile neesențiale au fost închise, iar oficialii municipali acuzați de incompetență în fața riscului de epidemie au fost pedepsiți.

Oficial, bilanțul epidemiei din China timp de doi ani a depășit cu greu 100.000 de cazuri de contaminare, inclusiv 4.636 de decese.

 

author avatar
Tudor Borcea
322 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri