AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19 China. În premieră după ridicarea restricțiilor, Beijing publică numărul morților

Covid-19 China. În premieră după ridicarea restricțiilor, Beijing publică numărul morților

Covid-19 China. În premieră după ridicarea restricțiilor, Beijing publică numărul morților / Foto: printscreen

Pentru prima dată de la ridicarea restricțiilor politicii  „zero Covid-19” în China, autoritățile sanitare din această țară au publicat sâmbătă, un bilanț al deceselor cauzate de această boală pe teritoriul național.

Între 8 decembrie 2022 și 12 ianuarie 2023, 59.938 de persoane au murit din cauza epidemiei, fie direct din cauza insuficienței respiratorii asociate cu Covid-19 (5.503 dintre ele), fie din cauza Covid-19 contractat în paralel cu alte boli (54.435).

Spitale și crematorii copleșite

Informațiile au fost publicate de Jiao Yahui în numele Comisiei Naționale de Sănătate și nu iau în calcul decesele din afara unităților medicale. Președintele Chinei, Xi Jinping,  a decis să pună capăt politicii de „zero Covid-19” în țară la începutul lunii decembrie, pe fondul protestelor sociale după restricții sanitare majore în mai multe regiuni ale țării.

Între timp, numărul pacienților a crescut brusc. Spitalele au fost copleșite de pacienți în vârstă, iar crematoriile au fost copleșite de afluxul de cadavre.

În decembrie, Beijingul și-a revizuit metodologia de numărare a deceselor legate de Covid-19. Doar persoanele care au murit direct din cauza insuficienței respiratorii cauzate de coronavirus sunt acum incluse în statistici.  Această schimbare controversată de metodologie înseamnă că un număr mare de decese nu mai sunt înregistrate ca fiind din cauza coronavirusului, notează Le Monde.

Săptămâna trecută, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a criticat noua definiție a morțiidin cauza  Covid-19 din China, considerând-o „prea îngustă”. Beijingul a respins criticile și a cerut OMS să adopte o poziție „imparțială” cu privire la Covid-19 în această țară.

author avatar
Tudor Borcea
285 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger