AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19. Ce țări impun vaccinarea obligatorie

Covid-19. Ce țări impun vaccinarea obligatorie

Covid-19. Ce țări impun vaccinarea obligatorie

După doi ani de pandemie, unele țări au decis ca vaccinul anti-Covid-19 să fie obligatoriu pentru populația lor. A obliga mai degrabă decât a convinge este o strategie adoptată, deocamdată, de o singură țară a Uniunii Europene.

În fața pandemiei, unele țări au ales să impună vaccinarea populațiilor lor, sau cel puțin a anumitor categorii.

Austria, caz unic în UE

În Uniunea Europeană, Austria a luat o măsură fără precedent anunțând vaccinarea obligatorie pentru cei peste 18 ani.

Această lege, adoptată pe 20 ianuarie de Parlament, a intrat în vigoare sâmbătă, 5 februarie. De acum înainte, toți adulții cu domiciliul în Austria trebuie să prezinte un program complet de vaccinare, sub sancțiunea unei amenzi grele, cuprinsă între 600 și 3.600 de euro.

Sunt scutiți de această obligație femeile însărcinate, cei care au contractat virusul cu mai puțin de 180 de zile în urmă și cei care pot fi scutiți din motive medicale.

Indonezia, pionier la scară mondială

Un alt pionier, dar la scară globală: Indonezia. În februarie 2021, arhipelagul asiatic a fost prima țară care a făcut vaccinarea împotriva Covid-19 obligatorie pentru toți adulții.

Oamenii care refuză injecția pot fi, teoretic, amendați cu echivalentul a 315 euro și lipsiți de anumite ajutoare guvernamentale, scrie Ouest-France. În realitate, campania de vaccinare are dificultăți să convingă: la 5 ianuarie, doar 42,2% din populație era integral vaccinată.

Vaccinare obligatorie de la 5 ani în Ecuador

Ecuador a lual, de asemenea, o decizie fără precedent prin declararea vaccinării împotriva Covid-19 ca obligatorie pentru toți cetățenii, începând de la vârsta de cinci ani.

Persoanele cu contraindicații medicale, care prezintă dovezi în acest sens, pot fi scutite.

În această țară sud-americană, 75% din cei 17,7 milioane de ecuadorieni au fost complet vaccinați. Aproximativ 900.000 de oameni au primit o a treia doză de rapel.

Turkmenistan, țara fără cazuri Covid-19

Tadjikistan și Turkmenistan, două țări din Asia Centrală cu regimuri autoritare, au impus vaccinarea obligatorie în iulie 2021 pentru toate persoanele cu vârsta peste 18 ani.

Potrivit datelor ONU, în Turkmenistan doar 53,16% din populație are o schemă completă de vaccinare. Pe de altă parte, este singura țară din lume care nu a înregistrat niciun caz de Covid-19 de la începutul epidemiei.

Noua Caledonie și Micronezia

Minuscul stat din Pacific, cu o populație de 102.000 de locuitori, Micronezia a anunțat pe 29 iulie că toți cetățenii săi cu vârsta de 18 ani și peste trebuie să fie vaccinați împotriva Covid-19.

La câteva mii de kilometri spre sud, Noua Caledonie a luat aceeași decizie la sfârșitul lunii decembrie 2021. Teritoriul francez din Pacificul de Sud, care are o autonomie mare, a făcut ca vaccinarea împotriva coronavirusului să fie obligatorie pentru toți adulții.

Vaccin obligatoriu pentru bătrânii din Grecia și Italia

Nereușind să oblige întreaga populație să-și primească dozele, unele țări au preferat să limiteze această constrângere la cei în vârstă.

Astfel, guvernul italian a decis miercuri, 5 ianuarie, să stabilească obligația de vaccinare pentru toate persoanele în vârstă de peste 50 de ani.

„Intervenim în special asupra grupelor de vârstă care riscă cel mai mult să fie internate, pentru a reduce presiunea asupra spitalelor și pentru a salva vieți”, a justificat premierul Mario Draghi.

În Grecia, persoanele de peste 60 de ani sunt obligate să se vaccineze începând cu 16 ianuarie 2022. „Nouă din zece decese cauzate de coronavirus se referă la această grupă de vârstă”, a justificat purtătorul de cuvânt al guvernului, Yiannis Economou, pe 13 ianuarie.

Persoanele care nu respectă această măsură sunt pasibile de o amendă echivalentă cu 100 de euro.

Impus anumitor profesii din Canada și SUA

În Statele Unite, toți angajații federali trebuie să fie vaccinați, la fel ca în Canada. Guvernul Trudeau a impus-o și angajaților companiilor de transport aerian, feroviar sau maritim.

Costa Rica, la rândul său, a fost prima țară din America Latină care a cerut vaccinarea tuturor angajaților statului.

Măsuri similare care vizează anumite profesii se aplică în multe țări, inclusiv în Germania și Franța, unde vaccinarea este obligatorie pentru toți lucrătorii din domeniul sănătății.

author avatar
Tudor Borcea