AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19 avansează în Polonia. Mișcarea antivaccin, mai puternică decât guvernul

Covid-19 avansează în Polonia. Mișcarea antivaccin, mai puternică decât guvernul

Covid-19 avansează în Polonia. Mișcarea antivaccin, mai puternică decât guvernul

Guvernul de la Varșovia nu ia nici o măsură în fața progresiei Covid-19 în Polonia, în timp ce guvernele din toată Europa înăspresc restricțiile pentru a limita impactul unui alt val de pandemie.

De la 1 octombrie, națiunea central-europeană a înregistrat peste 370.000 de cazuri noi de coronavirus și peste 4.300 de decese. Cu toate acestea, nu au fost impuse restricții noi, nici una. Iar cele deja în vigoare sunt adesea aproape ignorate de public.

O mișcare antivaccin „puternică și profesionalizată”

O scenă suprarealistă s-a petrecut la porțile stadionului național din Varșovia, înaintea meciului de calificare la Cupa Mondială de fotbal împotriva Ungariei, de luni. În timp ce o mulțime compactă, fără mască, trecea prin dispozitivele de securitate la porțile stadionului, organizatorii atrăgeau atenția prin difuzoare că măștile sunt obligatorii. Nimeni nu s-a conformat.

Miercuri a marcat cea mai tragică zi de când pandemia a revenit cu putere reînnoită: 24.239 de cazuri noi și 463 de decese. Bilanțul de joi a fost de 24.882 de cazuri și 370 de decese. Reacția guvernului naționalist al Poloniei, precaut în a-și nu enerva bazinul electoral, a fost să nu facă nimic.

„Trebuie să fiți conștienți de faptul că în țara noastră, anumite măsuri coercitive nu sunt doar primite prost, dar pot acționa contra-eficient și descuraja oamenii – și declanșează o atitudine și mai negativă, sau chiar mai agresivă”, a declarat ministrul Sănătății, Adam Niedzielski, joi.

„Mișcarea antivaccin din Polonia – regret că o spun – este relativ puternică și, într-un fel, profesionalizată”.

Doar 53% vaccinați. „Nu există nici un motiv să acționăm”

Niedzielski a declarat într-un interviu acordat agenției de presă publică PAP că situația ar deveni critică dacă infecțiile vor atinge un nivel susținut de 35.000 până la 40.000 pe zi. Numai atunci vor fi justificate restricții sau un fel de vaccinare obligatorie pentru anumite grupuri – deși, deocamdată, „nu există nici un motiv” să acționăm, a spus el.

Rata de vaccinare a populației Poloniei, de 53%, este departe de procentul de 70% pe care experții estimează că este necesar pentru a încetini pandemia. Harta regiunilor cel mai puțin vaccinate coincide cu cele care au votat cu o majoritate covârșitoare pentru partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS) în urmă cu doi ani.

Lipsa de încredere în guverne

Nu este numai un fenomen polonez. Alte regiuni din Europa Centrală, unde dreapta politică se bucură de un sprijin puternic, au rate relativ scăzute de vaccinare. Și acum se confruntă cu rate relative mai mari de infecție.

În Germania, Saxonia din est, care este cel mai grav afectată de pandemie, este, de asemenea, locul unde partidul Alternativa pentru Germania (AfD), de extremă-dreapta, a ocupat primul loc în alegerile naționale recente. Imaginea este similară în cele două regiuni austriece – Austria Superioară și Salzburg – care au instituit carantina generală, joi, pe măsură ce spitalele sunt inundate de pacienți cu Covid-19.

Mai larg, lipsa de încredere în guvern în Europa Centrală și de Est a lăsat populațiile în mare parte nevaccinate și vulnerabile la coronavirus. Bulgaria și România, cele două țări UE cu cele mai scăzute niveluri de vaccinare, au suferit cele mai grave rate de deces din cauza Covid-19, scrie Politico.

„Fie te lupți cu pandemia, fie totul este doar politică”

În cazul în care guvernul polonez persistă în inerția sa, valul actual va atinge vârful abia la mijlocul lunii decembrie pentru infecții și în jurul Crăciunului pentru ocuparea spitalelor, potrivit lui Tyll Krüger, fondatorul MOCOS, un grup de oameni de știință polono-german care modelează cursul pandemiei.

„Pentru a încetini răspândirea pandemiei, guvernul ar trebui să suspende predarea la universități și școli și să trimită oamenii să lucreze acasă”, a spus Krüger. Krüger susține că Polonia va ajunge la un moment dat la imunitate de turmă, dar la un preț foarte mare în ceea ce privește spitalele copleșite și decesele în exces din cauza Covid-19 – precum și întârzierile la tratament și intervenții chirurgicale pentru alți pacienți.

„În al doilea rând, ar trebui să existe o presiune mult mai mare asupra celor nevaccinați pentru a primi vaccinul și pentru cei vaccinați să primească un rapel”, a spus Krüger. „Chiar nu este de înțeles de ce nu se întâmplă asta.”

Oricare ar fi reacția care va veni acum, va fi doar stingerea unui incendiu pe care guvernul însuși l-a început acum un an, a spus virusologul Tomasz Dzieciątkowski. „Fie sănătatea publică înseamnă ceva pentru tine și te lupți cu pandemia – fie totul este doar politică”.

author avatar
Tudor Borcea