AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19. Austria iese în stradă împotriva dictaturii carantinei

Covid-19. Austria iese în stradă împotriva dictaturii carantinei

Covid-19. Austria iese în stradă împotriva dictaturii carantinei

Mii de persoane au ieșit în stradă în Austria pentru a protesta împotriva carantinării persoanelor care nu au fost vaccinate anti-Covid-19.

Confruntați cu o reluare a epidemiei, austriecii care nu au fost vaccinați sau care nu au contractat recent coronavirusul vor trebui să rămână acasă, începând de luni, 15 noiembrie, cu excepția cazului în care există motive imperioase, a anunțat duminică cancelarul Alexander Schallenberg.

„Este total discriminatoriu”

În weekend, sute de oameni au protestat în fața cancelariei din capitala Viena, fluturând pancarte pe care scria: „Trupurile noastre, libertatea noastră de a decide”, scrie BBC.

O  protestatară a spus că a venit la manifestație „pentru a lupta pentru drepturile mele”. „Este total discriminatoriu ceea ce se întâmplă aici”, a spus ea.

Proteste au avut loc și la Salzburg. Manifestanții s-au adunat în fața biroului regional al radiodifuzorului national ORF, denunțând că acesta minte cu privire la datele despre Covid-19 și publică false raporturi cu privire la vaccinarea obligatorie.

Potrivit ziarului Tiroler Tageszeitung, aproximativ 2.500 de oameni au ieșit duminică pe străzile din Innsbruck.

O rată de vaccinare „rușinos de scăzută”

„Situaţia este gravă (…). Nu luăm această măsură cu uşurinţă, dar din păcate este necesară”, a declarat Schallenberg la o conferinţă de presă la Viena.

Aproximativ 65% din populație a primit ambele doze de vaccin în Austria, ceea ce este mai puțin decât media europeană de 67% și departe de țări precum Spania (79%) sau Franța (75%). Alexander Schallenberg a descris această rată drept „rușinos de scăzută”.

Peste 2 milioane de persoane afectate

Carantina va intra în vigoare pentru o perioadă iniţială de 10 zile şi va afecta peste 2 milioane de oameni. Există opţiunea prelungirii acestei măsuri, ceea ce va presupune un nou vot în parlament.

Persoanele nevaccinate vor putea ieşi din casă doar pentru anumite activităţi considerate vitale – precum cumpărăturile de produse esenţiale, mersul la serviciu, la şcoală sau la medic. Nevaccinaţii îşi mai pot părăsi locuinţele pentru o scurtă plimbare sau pentru a se vaccina.

Autorităţile vor efectua controale aleatorii pentru a verifica respectarea măsurilor. Cei prinşi că nu respectă regulile riscă amenzi de până la 500 de euro pentru persoanele fizice şi de până la 3.600 de euro pentru companii

Peste 13.000 de cazuri noi au fost înregistrate sâmbătă în această țară de 9,8 milioane de locuitori, cea mai mare cifră de la începutul pandemiei.

author avatar
Tudor Borcea