AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19. Austria, Germania, Grecia: tendința vaccinării obligatorii în Europa

Covid-19. Austria, Germania, Grecia: tendința vaccinării obligatorii în Europa

Covid-19. Austria, Germania, Grecia: tendința vaccinării obligatorii în Europa

Mai multe țări europene precum Germania, Austria și Grecia vor să introducă vaccinarea obligatorie împotriva Covid-19, de la începutul anului viitor, pentru cel puțin o parte din populațiile lor. Altele, precum Marea Britanie sau Franța, nu merg pe această linie.

Odată cu actualul val, al cincilea, de Covid-19 și varianta Omicron, care amenință să înlocuiască varianta Delta pentru contaminări la începutul anului viitor, se pune problema vaccinării obligatorii în mai multe state europene.

„Acesta este prețul de plătit pentru sănătate”

Trei țări au decis până acum să meargă pe calea vaccinării obligatorii, începând cu Austria. Cancelarul demisionar Alexander Schallenberg a constatat, la 19 noiembrie, că „în ciuda lunilor de muncă convingătoare, nu am reușit să convingem suficienți oameni să fie vaccinați (66% din populație avea o schemă complete de vaccinare la jumătatea lunii noiembrie)”. Și în fața acestei observații, „creșterea durabilă a ratei de vaccinare este singura cale de ieșire din acest cerc vicios”, a spus el.

Prin urmare, Austria vrea să adopte un proiect de lege pentru vaccinarea obligatorie de la 1 februarei 2022 și care prevede amenzi de până la 7.200 de euro pentru persoanele care refuză vaccinarea.

Germania, unde peste 10 milioane de oameni nu sunt vaccinați, a decis și ea să folosească această măsură politică: un proiect de lege va fi depus în Bundestag până la sfârșitul anului, cu o implementare a vaccinării obligatorii estimată în febriuarie-martie 2022.

Succesorul Angelei Merkel, Olaf Scholz, a declarat la 1 decembrie că este pentru vaccinarea obligatorie. Germania pregătește, de asemenea, sancțiuni financiare pentru recalcitranții la vaccinare.

Grecia a anunțat la sfârșitul lunii trecute că vaccinarea va deveni obligatorie pentru persoanele cu vârsta de 60 de ani și peste, începând cu 16 ianuarie, sub sancțiunea unei amenzi de 100 de euro pe lună. „Acesta este prețul de plătit pentru sănătate”, a spus premierul Kyriakos Mitsotakis, în timp ce jumătate de milion de greci vizați de măsură nu au fost încă vaccinați.

La aceste țări se adaugă și declarațiile susținute la 1 decembrie de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a estimat că vaccinarea obligatorie trebuie pusă în discuție în țările UE.

Franța: „Cine spune obligație, spune control și sancțiune”

Deși a spus „înțelege” că „unele țări și-ar putea pune întrebarea despre introducerea vaccinării obligatorii”, ministrul francez al Sănătății, Olivier Veran, a declarat, la 1 decembrie, că Franța „nu va face alegerea” vaccinării obligatorii.

„Cine spune obligație spune control și sancțiune” iar „fezabilitatea” unei obligații „nu este evidentă”, a spus Veran, în timp ce 75% din populația franceză avea o schema vaccinală complete de vaccinare la începutul lunii decembrie- un procent încă prea mic pentru o eventuală imunitate colectivă, teoretic estimate la 85% din persoanele protejate de efectele variantei Delta.

Dar Franța a introdus parțial obligatorie vaccinarea, în septembrie, pentru profesioniștii din spitale și casele de bătrâni, pompieri, unii soldați, precum și pentru profesioniștii și voluntarii care lucrează cu persoanele în vârstă – inclusiv la domiciliu.

Extinderea acestei obligații la întreaga populație ar putea, totuși, să facă posibilă „reducerea drastică a circulației virusului”, estimează epidemiologul Catherine Hill, contactat de France 24.

„Va enerva pe toată lumea”

Pe de altă parte, aplicarea vaccinării obligatorii pe lângă permisul de sănătate „va enerva pe toată lumea pentru nu prea mare lucru”, estimează un alt epidemiolog. „Oamenii care nu sunt vaccinați reprezintă un procent foarte mic din populația franceză. Nu vaccinarea obligatorie va schimba direcția epidemiei”.

Rămâne o problemă de sănătate în rândul persoanelor nevaccinate: persoanele cu vârsta de 60 de ani și peste, care sunt în mare parte cele mai expuse la formele severe de Covid-19. În Irlanda, 100% din această categorie este vaccinată, în Portugalia 99,7%, în Danemarca 99,1% iar în Franța 86,6%.

„Nu am încercat să vaccinăm oamenii acasă într-un mod sistematic: sunt foarte mulți bătrâni care nu au fost vaccinați pentru că nu se pot deplasa, deci este o problemă serioasă”, explică Catherine Hill. Și celălalt epidemiolog contactat de France 24 este de acord cu asta: „Ceea ce nu s-a făcut încă suficient este să-i căutăm pe bătrâni și să le facilităm vaccinarea”.  „Dar, dacă o persoană de 70 de ani vrea să-și trăiască în liniște zilele în casă, fără a fi vaccinată, ce putem face?”

 

author avatar
Tudor Borcea
417 afisari

2 COMENTARII

  1. Vaccinati-va si sper sa crapati en gros !!!
    Lumea va fi mai buna fara popoarele care au decimat alte popoare pentru a le lua averile !!!
    Moarte senina si cit mai multa !!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger