AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19. Alertă în Coreea de Nord, capitala Phenian intră în lockdown

Covid-19. Alertă în Coreea de Nord, capitala Phenian intră în lockdown

Covid-19. Alertă în Coreea de Nord, capitala Phenian intră în lockdown / Foto: printscreen

Coreea de Nord a ordonat măsuri de izolare de cinci zile în capitala Phenian, din cauza unei „boli respiratorii”, a anunțat un site sud-coreean de specialitate. Măsura pare a fi prima la nivelul orașului de când țara și-a declarat victoria asupra Covid-19 în august 2022.

 

Locuitorilor din Phenian li s-a ordonat să rămână în casele lor de miercuri până duminică și trebuie să se supună mai multor teste de temperatură în fiecare zi, a relatat NK News, cu sediul la Seul, citând un document guvernamental.

Un sistem de sănătate doar pe hârtie

Textul nu menționează Covid-19, dar spune că gripa comună se numără printre noile boli care se răspândesc în prezent în capitală. Citând surse din Phenian, NK News a declarat marți că locuitorii celui mai mare oraș din Coreea de Nord par să se aprovizioneze cu provizii în așteptarea unei posibil lockdown.

Nu se știe dacă și alte teritorii sunt afectate de blocaje similare, iar presa de stat nu a anunțat noi măsuri, scrie BFMTV.

Peninsula coreeană se confruntă în prezent cu ceea ce meteorologii descriu drept un val de frig siberian, temperaturile din Phenian scăzând până la -22°C. China, principalul partener comercial și vecin al Coreei de Nord, s-a confruntat cu un val de infecții de când a pus capăt politicii sale drastice de „zero Covid-19”.

Coreea de Nord a menținut o închidere strictă a granițelor de la începutul pandemiei, dar permite unele schimburi comerciale cu China. Phenianul a anunțat primul său caz de Covid-19 în mai 2022, înainte de a declara victoria asupra bolii trei luni mai târziu.

OMS a pus de mult timp sub semnul întrebării statisticile Covid-19 și afirmațiile Phenianului potrivit cărora epidemia este sub control. Coreea de Nord are unul dintre cele mai proaste sisteme de sănătate din lume, spun experții, cu spitale slab echipate, puține unități de terapie intensivă și nici un tratament pentru Covid-19.

author avatar
Tudor Borcea
410 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger