AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19. Academia de Medicină din Franța recomandă să nu se vaccineze toți...

Covid-19. Academia de Medicină din Franța recomandă să nu se vaccineze toți copiii

Covid-19. Academia de Medicină din Franța recomandă să nu se vaccineze toți copiii

Vaccinarea anti-Covid ar trebui extinsă la copiii cu vîrste cuprinse între 5-11 ani, așa cum au făcut deja Statele Unite și Israel? Subiectul este controversat în Franța, unde Academia de Medicină  recomandă vaccinarea copiilor cu risc de forme severe din cauza comorbidităților și a celor care trăiesc în anturajul adulților vulnerabili, în special a celor imunocompromiși și a persoanelor cu boli cronice.

Vaccinurile anti-Covid-19 nu ar trebui administrate tuturor copiilor, dar unii dintre ei ar trebui să beneficieze de ele, a declarat miercuri, 17 noiembrie, Academia Franceză de Medicină, luând o poziție de mijloc în fața controverselor reînnoite pe acest subiect.

Beneficii individuale foarte limitate pentru copii

Academia „recomandă extinderea imunizării împotriva Covid-19 prin vaccin (de la Pfizer/BioNTech) copiilor cu risc de forme severe din cauza comorbidităților, indiferent de vârstă, precum și altor copii care locuiesc în mediul lor familial și școlar”.

Academia, ale cărei opinii sunt doar consultative, recomandă vaccinarea „copiilor care trăiesc în anturajul adulților vulnerabili, în special imunodeprimați și persoanelor cu boli cronice”. Această poziție vine după câteva zile de controverse în Franța cu privire la oportunitatea extinderii vaccinării anti-Covid la copiii cu vârste de 5-11 ani, așa cum au făcut deja SUA și Israel.

Doar cei peste 12 ani pot fi vaccinați în prezent împotriva Covid-19 în Franța. Subiectul este delicat pentru că beneficiile individuale sunt a priori foarte limitate pentru copii: formele severe de Covid și, cu atât mai mult, decesele sunt foarte rare în rândul acestora. Or, vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna pot provoca ocazional inflamații cardiace, efecte secundare foarte rare dar care trebuie comparate cu beneficiul discutabil al vaccinului la copii.

Cu toate acestea, argumentele pentru imunizarea copiilor sunt și ele colective. Ar urma să prevină circulația virusului printre aceștia și, prin urmare, în rândul restului populației.

Autoritățile sanitare europene analizează problema după ce au primit date pozitive de la Pfizer și apoi de la Moderna. Acestea arată absența efectelor grave, dar pe un eșantion de o mie de copii, a priori insuficient pentru a detecta consecințe foarte rare, dar severe, scrie AFP.

O decizie, la începutul anului viitor

„Dacă trebuie luată o decizie”, ar putea fi „la începutul lui 2022”, a declarat, miercuri, la France Inter, Jean-François Delfraissy, președintele Consiliului Științific.

În acest context, mai multe societăți franceze de pediatrie și boli infecțioase au redeschis dezbaterea la începutul săptămânii, exprimându-și scepticismul față de vaccinarea copiilor „Urgența vaccinării copiilor de 5-11 ani nu pare pentru moment a fi evidentă în Franța”, au spus aceste institutii, inclusiv Societatea francofonă de Patologie Infecțioasă.

Această poziție a stârnit, la rândul său, indignarea susținătorilor imunizării copiilor. Asociația militantă „Școala și familiile uitate”, opusă cu înverșunare „imunitații naturale prin boală”, denunță o „trădare” a copiilor și solicită o analiză „beneficiu-risc al vaccinului” pentru copii.

 

author avatar
Tudor Borcea
425 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger