AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19 a triplat coliziunile dintre păsări și avioane

Covid-19 a triplat coliziunile dintre păsări și avioane

Covid-19 a triplat coliziunile dintre păsări și avioane

În ultimii doi ani de pandemie Covid-19, companiile aeriene și-au redus drastic numărul de zboruri. Aeroporturile au înregistrat scăderi istorice de trafic, atunci când nu au fost închise complet timp de câteva luni. Nu și păsările din vecinătatea lor.

Aeroporturile din întreaga lume au de-a face cu animale care prezintă un risc serios de coliziuni periculoase.

Europa, unde un număr mare de țări au interzis zborurile către sau din străinătate pentru perioade lungi, este afectată în mod deosebit de fenomen.

Pagube de milioane, în cel mai bun caz

Potrivit Agenţiei Europene de Siguranţă a Aviaţiei (European Union Aviation Safety Agency), reduse la numărul de zboruri, coliziunile cu păsările („birdstrikes”) s-au triplat între primul trimestru al anului 2020 și aceeași perioadă în 2021.

„Aceste probleme se observă în corelație aproape directă cu nivelul de activitate”, explică specialiștii.

Într-adevăr, odată cu scăderea traficului, aeroporturile au redus și cheltuielile pentru controlul faunei sălbatice din vecinătatea lor.

Coliziunile cu păsări, în special cu păsările mari, care au loc mai ales în timpul decolării sau aterizării, pot provoca daune grave.

În cel mai bun caz, aceste coliziuni costă milioane de dolari în reparații și, în cel mai rău caz, pot duce la accidente grave.

De exemplu, celebra aterizare pe râul Hudson, în 2009, în SUA, realizată de comandantul Chesley Sullenberger, a fost cauzată de aspirația unor gâște sălbatice de către reactoarele aeronavei, la scurt timp după decolare.

author avatar
Tudor Borcea