AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19. 61 de pasageri din Africa de Sud, testați pozitivi în Olanda....

Covid-19. 61 de pasageri din Africa de Sud, testați pozitivi în Olanda. Toți sunt suspecți de varianta Omicron

Covid-19. 61 de pasageri din Africa de Sud, testați pozitivi în Olanda. Toți sunt suspecți de varianta Omicron

Acești pasageri, de proveniență din două zboruri din Cape Town și Johannesburg, din Africa de Sud, au fost testați pozitiv pentru Covid-19 la sosirea pe aeroportul Amsterdam-Schipol, a anunțat sâmbătă, 27 noiembrie, autoritatea sanitară din Olanda, la ora când varianta Omicron provoacă temerile unei contagiuni masive.

Autoritățile olandeze încearcă să identifice „cât mai curând posibil” dacă aceste persoane sunt pozitive pentru noua variantă Omicron, așa cum puternic se suspectează.

O nouă variantă „îngrijorătoare”, spune OMS

„Știm acum că 61 dintre rezultate au fost pozitive și 531 negative”, a spus autoritatea sanitară olandeză (GGD), adăugând că pasagerii care au fost testați pozitiv au fost plasați în carantină la un hotel de lângă aeroportul Amsterdam-Schipol.

Pasagerii testați au sosit vineri la Amsterdam. Cei cu rezultate negative își vor putea continua călătoria dacă nu locuiesc în Țările de Jos. În caz contrar, vor trebui să se izoleze acasă, scrie AFP.

Aceste cazuri pozitive apar în timp ce noua varianta Omicron, depistată în urmă cu câteva zile, îngrijorează autoritățile sanitare. Organizația Mondială a Sănătății a clasificat varianta drept „îngrijorătoare”, după ce a denumit-o, în timp ce multe țări, inclusiv SUA și Canada, și-au închis granițele pentru călătorii din Africa de Sud, țara unde a fost descoperită varianta Omicron.

Omicron ar prezenta un risc crescut de contagiune în comparație cu alte variante, inclusiv Delta, dominantă și deja foarte contagioasă. Reprezintă un risc „ridicat spre foarte ridicat” pentru Europa, a avertizat vineri seară Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

În afară de Africa de Sud, Omicron a fost detectat în Malawi, în Israel, la o persoană venită Malawi, Botswana, Hong Kong și Belgia, țară membră a UE.

author avatar
Tudor Borcea