AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19. 21 de copii din Belgia, injectați cu un vaccin neaprobat...

Covid-19. 21 de copii din Belgia, injectați cu un vaccin neaprobat pentru vârsta lor

Covid-19. 21 de copii din Belgia, injectați cu un vaccin neaprobat pentru vârsta lor

În Belgia, 21 de copii cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani au fost injectați „din greșeală” cu vaccinul Moderna anti-Covid-19, când ar fi trebuit să fie vaccinați cu serul Pfizer.

Situația este cu atât mai problematică cu cât vaccinul Moderna nu este încă aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) pentru această grupă de vârstă.

După cum a indicat agenția Belga, preluată de  SudInfo , această eroare a fost făcută miercuri, la centrul de vaccinare din Kampenhout, în Brabantul Flamand.

O „eroare umană”

Joris Moonens, purtătorul de cuvânt al Agenției pentru Îngrijire și Sănătate (Agentschap Zorg en Gezondheid), a vorbit despre situație în acești termeni, raportați de presa de limbă olandeză VRT: „Vaccinul Moderna nu a fost încă aprobat pentru copii. De asemenea, sunt disponibile date limitate privind utilizarea vaccinului la copii. Am vorbit cu medicii și credem că riscul pentru sănătate este scăzut, dar este indicat să fim foarte vigilenți câteva săptămâni”.

Agenția a declarat că doza de vaccin Moderna administrată copiilor oferă o protecție similară cu cea de la Pfizer.

„Din câte știm, este prima dată când se întâmplă acest lucru într-un centru de vaccinare. Există controale în timpul procesului de vaccinare, dar acestea sunt acțiuni umane: ceva poate merge prost întotdeauna. Din păcate, asta s-a întâmplat”, a mai spus Moonens, care i-a sfătuit pe părinți să fie foarte vigilenți cu privire la apariția reacțiilor adverse la copiii lor.

 

author avatar
Tudor Borcea