AcasăȘTIRI EXTERNECotit e drumul aurului. Elveția și Rusia îl fac neted

Cotit e drumul aurului. Elveția și Rusia îl fac neted

Importurile elvețiene de aur rusesc au crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani

Aproximativ 5,7 tone – în valoare de 324 de milioane de dolari – au fost importate în luna august, potrivit datelor Administrației Federale a Vămilor din Elveția. Aceasta este cea mai mare cantitate din aprilie 2020.

Transportul a sosit din Marea Britanie – datele vamale elvețiene arată ultimul loc în care a fost rafinat metalul prețios, și nu locul de unde a fost expediat ultima dată.

Aurul Rusiei a devenit tabu de când armata lui Putin a invadat Ucraina. Și a fost sancționat de SUA, UE și Elveția, dar lingourile exportate din Rusia înainte de 4 august nu fac obiectul interdicției de import, a declarat marți autoritatea vamală.

Unii investitori care dețin lingouri de aur vechi din Rusia ar putea dori să le topească din nou la rafinăriile elvețiene pentru a le vinde mai ușor, potrivit Swissinfo.Și pot fi încă tranzacționate în majoritatea centrelor importante, inclusiv la Londra și Zurich.

Rusia, al doilea mare producător de aur, a fost un furnizor important pentru Elveția și Marea Britanie.

China importă în continuare aur rusesc, deși cantitățile rămân relativ mici. Țara a cumpărat 0,3 tone de metal prețios din Rusia în august, o parte din totalul importurilor sale lunare de 182 de tone.

În mai, Elveția a importat 3,1 tone de aur rusesc, tot via Marea Britanie, în valoare de 202 milioane de dolari, prima tranzacție după ce  Kremlinul a trimis trupe în Ucraina pe 24 februarie. Oficiul Federal pentru Vamă și Securitate a Frontierei nu a putut preciza cine a importat aurul de origine rusă din Regatul Unit.

Asociația Elvețiană a Producătorilor și Comercianților de Metale Prețioase (ASFCMP) a declarat că nu este responsabilă pentru acest import.

Elveția este un centru global pentru metale prețioase, cu o mână de rafinării din țară care manipulează aproximativ două treimi din aurul mondial. Țara Cantoanelor a  importat un total de aproximativ 270 de miliarde de franci elvețieni (280 de miliarde de dolari) în aur în ultimii ani.

author avatar
Radu Jacotă Redactor