AcasăȘTIRI EXTERNECostul facturilor aduce foamea în școlile de stat britanice. Apeluri disperate pentru...

Costul facturilor aduce foamea în școlile de stat britanice. Apeluri disperate pentru mese gratuite pentru toți

Costul facturilor aduce foamea în școlile britanice. Apeluri disperate pentru mese gratuite pentru toți / Foto: printscreen

Foamea va fi „cea mai mare provocare” cu care se vor confrunta școlile din Marea Britanie atunci când copiii se vor întoarce în sălile de clasă, în săptămânile următoare, ceea ce a determinat apeluri pentru ca guvernul să introducă mese gratuite universale în școli pentru a ajuta la rezolvarea crizei.

Potrivit Child Poverty Action Group, 800.000 de copii care trăiesc în sărăcie în Anglia nu se califică deja pentru mese gratuite la școală, iar acum directorii de școli se pregătesc pentru un număr tot mai mare de copii care provin din familii care nu-și permit să-i hrănească corespunzător.

„Mai mulți copii care vor veni la școală flămânzi”

„Iarna trecută, am avut deja un grup de copii care stăteau în jurul caloriferului din fața biroului meu în fiecare dimineață pentru că nu aveau încălzirea pornită acasă și trebuiau să se încălzească”, a declarat Paul Gosling, directorul școlii primare comunitare Exeter Road din Exmouth. „Vom avea mult mai mulți copii care vor veni la școală flămânzi”.

În Anglia, toți elevii din învățământul preșcolar au dreptul la mese gratuite, de la grădiniță până în anul doi, dar dincolo de această perioadă sunt eligibili doar copiii ai căror părinți câștigă mai puțin de 7.400 de lire sterline pe an. Dar creșterea plafonului de preț pentru factura medie de gaz și electricitate la 3.549 de lire sterline pe an, începând din octombrie, va însemna că mulți dintre cei care câștigă mai mult decât atât se vor confrunta cu o alegere dificilă între mâncare și încălzire, scrie The Guardian.

A fost nevoie de o campanie a fotbalistului Marcus Rashford, de la Manchester United pentru a-l forța pe premierul Boris Johnson să se răzgândească în privința extinderii mesei gratuite în școli pentru familiile cu cele mai mici venituri, în timpul vacanțelor școlare din noiembrie 2020. Revenirea a venit după o furtună de critici din partea organizațiilor caritabile, a opoziției și a presei de ambele părți ale eșichierului politic.

Organizațiile de caritate denunță faptul că pragul pentru mesele școlare gratuite nu s-a schimbat din 2018, în ciuda inflației în creștere. Ele consideră că guvernul trebuie să introducă mese școlare gratuite universale, deoarece atât de multe familii vor avea nevoie, deși se află în afara pragului de sărăcie stabilit de guvern.

Richard Murphy, militant pentru justiție economică și profesor de contabilitate la Universitatea Sheffield, a declarat că singura soluție posibilă este acordarea de mese gratuite pentru toți copiii din școlile de stat. „În câteva luni ne vom confrunta cu cea mai gravă criză economică”, a spus el. „Guvernul trebuie să acționeze rapid și universal, deoarece costul nerespectării acestei măsuri nu este doar sărăcia copiilor, ci și foametea copiilor, iar acest lucru nu poate fi acceptabil”.

Un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Educație a declarat că „mai mult de 2.000 de școli sunt în prezent înscrise în Programul național de mic dejun în școli. Investim până la 24 de milioane de lire sterline în program și am extins eligibilitatea în ianuarie pentru a ajunge la mai multe școli din zonele defavorizate”.

„De asemenea, oferim mese gratuite la școală pentru 1,9 milioane de copii, precum și sprijin social pentru familiile nevoiașe prin intermediul fondului de sprijin pentru gospodării”.

author avatar
Tudor Borcea