AcasăȘTIRI EXTERNECosmonauții ruși refuză vaccinul lui Putin

Cosmonauții ruși refuză vaccinul lui Putin

Echipajul rus care urmează să decoleze pe 14 octombrie către Stația Spațială Internațională (ISS) și-a arătat neîncrederea în fiabilitatea vaccinul Sputnik V promovat de președintele Vladimir Putin.

„Personal, aș spune că nu mă voi vaccina, pentru că sunt foarte atent la această problemă”, a declarat  căpitanul Sergei Rizhikov în timpul unei conferințe de presă în “Orașul Stelelelor”, centrul de antrenament al cosmonauților din Rusia, situat nu departe de Moscova. „Cosmonauții nu sunt liberi să ia decizii în ceea ce privește sănătatea lor, medicii sunt cei care iau deciziile privind vaccinarea”, a explicat inginerul de bord al viitorului echipaj, Serghei Svertkov. Totuși, el a asigurat că vaccinarea cosmonauților se va face “doar atunci când vaccinul este testat și dovedit că este fiabil”. Agenția Federală Spațială Rusă (Roskosmos) a subliniat că, din punct de vedere epidemiologic, Stația Spațială Internațională „este în prezent cel mai sigur loc de pe planetă”, datorită protocoalelor sanitare unice. Toate echipajele care urmează să plece către ISS sunt puse în carantină timp de 15 zile,dar criza coronavirusului a prelungit această perioadă cu 2 săptămâni, inclusiv în centrul de lansare Baikonur din Kazahtsan.

Vladimir Putin a lăudat eficacitatea vaccinului anti-Covid, dezvoltat în timp record, deși a fost testat oficial pe un număr redus de persoane. În plus, Rusia nu a publicat studii legate de diferite faze de testare, așa cum au făcut experții de la Universitatea Oxford și compania americană Moderna. Aproximativ 40.000 de voluntari urmează să fie vaccinați la Moscova în noi studii în următoarele săptămâni. Niciun studiu independent nu a putut fi efectuat asupra cercetării rusești și, prin urmare, Organizația Mondială a Sănătății era sceptică cu privire la eficacitatea vaccinului. Mai mulți înalți oficiali ruși au anunțat totuși că au fost vaccinați cu Sputnik V, cum ar fi ministrul apărării, Serghei Șoigu, și primarul Moscovei, Serghei Sobianin. Vladimir Putin a susținut că una dintre fiicele sale a fost și ea vaccinată.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
248 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger