AcasăȘTIRI EXTERNECoșmaruri în pregătire pentru liderul Italiei

Coșmaruri în pregătire pentru liderul Italiei

Victoria a fost dulce pentru viitorul lider de dreapta al Italiei, Giorgia Meloni. Lucrurile nu pot deveni decât amare.

Meloni și partidul său, Frații Italiei, au ieșit învingători în alegerile din 25 septembrie. Noul premier va trebui să adune rapid o coaliție într-un moment dificil pentru țară.

Cu o opoziție divizată, analiștii prezic că ea ar putea rămâne la guvernare mai mult timp decât administrațiile italiene de scurtă durată. Nu va fi o călătorie ușoară. Politico arată câteva provocări majore cu care se va confrunta.

Economia

Economia Italiei încetinește. Previziunile de creștere au fost reduse la 0,6% pentru anul viitor, din cauza creșterii costurilor energiei, ceea ce face mai dificilă gestionarea datoriei publice de 145,4% din PIB. Meloni trebuie să gestioneze, de asemenea, inflația în creștere și ratele dobânzilor.

A promis că va reduce taxele pentru a stimula economia, dar creșterea nivelului deficitului peste țintele anterioare ar putea crea probleme serioase. „Dacă Meloni se abate de la traiectoria stabilită de Draghi, guvernul se va confrunta cu o reacție foarte negativă din partea piețelor financiare”, a declarat economistul Guido Tabellini, profesor la Universitatea Bocconi din Milano.

Bugetul

În topul listei lui Meloni se va afla bugetul pe 2023. Când noul guvern își va prelua mandatul, probabil la începutul lunii noiembrie, va trebui să trimită un proiect de buget la Bruxelles pentru aprobare în câteva săptămâni, dar marja de manevră este limitată.

Meloni trebuie să găsească miliarde de euro pentru a reînnoi măsurile temporare de amortizare a efectelor creșterii prețurilor la energie și a inflației, ceea ce va avea un impact asupra capacității sale de a-și îndeplini promisiunile electorale ale aliaților săi, cum ar fi blocarea creșterii vârstei de pensionare. Acest lucru ar putea provoca tensiuni în cadrul coaliției.

Planul de redresare

Italia are nevoie de bani de la Bruxelles. Noul guvern are termen până în decembrie pentru a îndeplini 55 de etape și obiective stabilite de Comisia Europeană pentru a obține următoarea tranșă de finanțare din planul UE de redresare economică post-pandemică în valoare de 750 de miliarde de euro.

Miniștrii lui Mario Draghi au accelerat ritmul înainte de predare, dar lipsa de expertiză în gestionarea proiectelor la nivel local și creșterea costurilor materiale ar putea face ca Italia să nu reușească să utilizeze bine fondurile.

Meloni a declanșat alarma în timpul campaniei când a declarat că vrea să renegocieze planul de redresare. Adversarii ei au susținut că acest lucru ar putea risca fonduri vitale, în timp ce chiar și partenerul ei de coaliție, Silvio Berlusconi, a calificat propunerea drept „ilogică și periculoasă”. Meloni a dat înapoi, dar a ridicat totuși problema necesității unei „revizuiri”, având în vedere creșterea costurilor materiilor prime.

Jocuri politice

După ce și-a învins aliații, inclusiv Liga, Meloni are acum dificila sarcină de a lucra cu oamenii cărora tocmai le-a “furat prânzul”. Partenerii de coaliție au poziții divergente în numeroase probleme, inclusiv autonomia regională și pensiile.

Meloni s-a angajat să elimine ajutoarele sociale pentru șomeri. Aliații ei vor să o remodeleze. În ceea ce privește imigrația, ea a cerut ca migranții să fie blocați în Africa, în timp ce Matteo Salvini vrea să revină în funcția de ministru de Interne.

Berlusconi urmărește, de asemenea, un rol important pentru partidul său de centru-dreapta în guvern, susținând că este garantul liniei pro-europene a Italiei. Războiul din Ucraina complică decizia lui Meloni, deoarece va dori să evite numirea miniștrilor rusofili.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
555 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger