AcasăȘTIRI EXTERNECoșmarul Covid-19 revine. OMS recunoaște: Nu sunt date pentru vaccinuri împotriva variantei...

Coșmarul Covid-19 revine. OMS recunoaște: Nu sunt date pentru vaccinuri împotriva variantei Omicron

Coșmarul Covid-19 revine. OMS recunoaște: Nu sunt date pentru vaccinuri împotriva variantei Omicron / Foto: printscreen

Experții Organizației Mondiale a Sănătății au declarat marți că nu există încă suficiente date pentru a recomanda vaccinuri împotriva Covid-19 care să vizeze în mod specific varianta Omicron, în raport cu tulpinile originale. 

Patru vaccinuri ARNm care conțin variante care includ subvariantele Omicron BA.1 sau BA.4/5 în combinație cu virusul original au fost aprobate pentru utilizare în doze de rapel.

„Beneficii suplimentare minime”

Aceste vaccinuri adaptate la varianta dominantă pot oferi doar „beneficii suplimentare minime”, a declarat grupul de experți care consiliază OMS în materie de vaccinare, SAGE (Strategic Advisory Group of Experts on Immunization).

„Datele disponibile în prezent nu sunt suficiente pentru a susține o recomandare pentru dozele de rapel care conțin variante bivalente”, în comparație cu dozele de vaccin bazate pe virusul original, a precizat SAGE într-un comunicat. Secretarul administrativ al SAGE, Joachim Hombach, a subliniat că experții au constatat că vaccinurile bivalente au prezentat „o neutralizare ușor mai mare a variantei Omicron”.

„Acesta este un efect relativ modest pe care îl putem observa în laborator”, a spus el. „Ceea ce nu putem face este să asociem aceste măsurători de laborator cu o protecție sporită”, deoarece datele care ar demonstra această eficacitate sporită nu sunt încă disponibile.

„Deoarece recomandările noastre trebuie să se bazeze cu adevărat pe dovezi, nu putem emite o declarație în favoarea acestor vaccinuri”, a declarat Dr. Hombach. „Aceste vaccinuri sunt bune, dar ceea ce este mult mai important” pentru protecția împotriva Covid-19 „este să te vaccinezi” – indiferent dacă produsul este modificat pentru Omicron sau nu. „Asta este ceea ce face diferența”, indiferent dacă faceți primul sau al doilea rapel, a spus Hombach, scrie Le Journal de Montreal.

Varianta Omicron a reprezentat 99,9% din probele de virus colectate în ultimele 30 de zile care au fost secvențiate și încărcate în inițiativa științifică globală GISAID. Dintre acestea, grupul BA.5 al subvariantelor Omicron rămâne dominant la nivel global cu 81%, urmat de BA.4 cu 8% și BA.2 cu 3%.

Până la 2 octombrie, peste 615 milioane de cazuri confirmate de Covid-19 și peste 6,5 milioane de decese au fost raportate la OMS la nivel mondial.

author avatar
Tudor Borcea
344 afisari

3 COMENTARII

  1. Doar idiotul de borcea croncanul poate pune un așa titlu tâmpit. Și-l mai concurează hAndreea, altă redusă.

    Oricum, ce spun experții și ce fac „eroii” în alb de pretutindeni, plus fabricanții de doze, nu se-mpacă niciodată.

  2. Daca Hombach recunoaste ca „Deoarece recomandările noastre trebuie să se bazeze cu adevărat pe dovezi, nu putem emite o declarație în favoarea acestor vaccinuri”, iar in urmatoarea fraza spune „Aceste vaccinuri sunt bune, dar ceea ce este mult mai important” pentru protecția împotriva Covid-19 „este să te vaccinezi”, nu reiese clar ca este un dobitoc?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger