AcasăȘTIRI EXTERNECoșmarul Covid-19 reînvie în China. Primele decese la Shanghai

Coșmarul Covid-19 reînvie în China. Primele decese la Shanghai

Coșmarul Covid-19 reînvie în China. Primele decese la Shanghai/ Foto: Facebook

China a raportat luni, 18 aprilie, trei decese cauzate de Covid-19 la Shanghai, primul anunțat oficial de la începutul izolării, la sfârșitul lunii martie, în capitala economică a țării. 

Gigantul asiatic, care urmează o strategie zero Covid, a înregistrat până acum oficial doar 4.641 de decese legate de coronavirus, descoperite inițial pe teritoriul său, la sfârșitul anului 2019.

Zeci de mii de cazuri noi zilnic

Într-o declarație postată pe rețelele de socializare, primăria din Shanghai a spus că cele trei persoane care au murit erau în vârstă și sufereau de boli adiacente. Cele două decese anterioare în China fuseseră anunțate la mijlocul lunii martie în provincia Jilin (nord-est), la granița cu Coreea de Nord.

Între timp, pe rețelele sociale apar filmări în care se vede disperarea oamenilor supuși unui lockdown sever în Shanghai.

Shanghai este scena celei mai grave contagiuni virale din China de la începutul epidemiei, cu zeci de mii de cazuri noi anunțate zilnic. Cei 25 de milioane de locuitori ai săi au fost puși în izolare strictă de la sfârșitul lunii martie, mulți dintre ei plângându-se, printre altele, de probleme de aprovizionare.

În ciuda izolării din Shanghai și în mai multe regiuni, care afectează puternic activitatea, Beijingul a anunțat, luni, o redresare a creșterii economice în primul trimestru (+4,8% pe un an), dar că economia chineză se confruntă „cu provocări semnificative”, a recunoscut totuși un înalt oficial în timpul unei conferințe de presă, scrie Le Monde.

Deși supusă precauției, cifra oficială a produsului intern brut (PIB) al Chinei este încă analizată cu atenție, având în vedere ponderea țării în economia globală. Creșterea anunțată a fost anticipată pe scară largă. În al patrulea trimestru al anului 2021, PIB-ul Chinei a crescut cu 4% pe parcursul unui an.

Politica zero Covid a eșuat

China, care timp de doi ani a ținut în mare măsură sub control epidemia de Covid-19 pe pământul său, se confruntă cu cel mai grav focar de cazuri. Drept urmare, zeci de milioane de oameni au fost carantinați în martie, în special în metropola tehnologică Shenzhen (sud), leagănul industriei auto, precum și în Shanghai.

Spre deosebire de multe țări care optează pentru „coabitare” cu virusul și ridică restricțiile, China continuă să urmeze o politică zero Covid. Aceste măsuri afectează grav transporturile și lanțurile de aprovizionare și au blocat multe întreprinderi.

Aceste dificultăți s-au adăugat celor care au afectat deja economia chineză în ultimele luni: consum lent, înăsprirea reglementărilor în mai multe sectoare precum imobiliare și tehnologie și incertitudini legate de războiul din Ucraina.

 

 

author avatar
Tudor Borcea