AcasăȘTIRI EXTERNECoșmar în adâncuri. Surzenia balenelor din cauza Marinei Regale britanice

Coșmar în adâncuri. Surzenia balenelor din cauza Marinei Regale britanice

Coșmar în adâncuri. Surzenia balenelor din cauza Marinei Regale britanice

Royal Navy folosește explozii subacvatice pentru a dezactiva bombele rămase pe fundul oceanului, în special cele din cel de-al Doilea Război Mondial, aflate în număr mare. Activiștii de mediu acuză marina britanică că cetaceele rămân surde după aceste explozii.

În Marea Britanie, o campanie pentru mediu acuză Marina Regală că a afectat auzul balenelor și al delfinilor prin detonarea bombelor din cel de-al Doilea Război Mondial, la adâncime.

Infern subacvatic

Majoritatea sunt bombe germane care au căzut în ocean în timpul raidurilor naziste, scrie The Independent. Acestea trebuie dezactivate atunci când prezintă un pericol sau interferează cu proiectele de construcții offshore.

De regulă, scafandrii atașează o sarcină slabă dispozitivelor explozive vechi de șaptezeci de ani și apoi activează detonarea de la distanță, creând o puternică explozie subacvatică.

Unde sonore pe 30 km

Deși Royal Navy susține că verifică dacă nu există animale marine în zonă înainte de a declanșa explozia, activiștii de mediu spun că armata nu ia în considerare daunele cauzate auzului mamiferelor marine mari.

Deoarece, o bombă care explodează sub apă poate provoca o undă sonoră puternică pe distanța de 30 de kilometri. Unii experți consideră că aproximativ 60 de animale marine devin surde pentru fiecare bombă pe care Royal Navy o detonează pe mare.

107 explozii în ultimul deceniu

Potrivit Departamentului Apărării, scafandrii armatei au efectuat 107 explozii în apele Regatului Unit în ultimul deceniu, ceea ce ar face ca mai mult de 6.000 de animale marine să devină surde. din cauza acestor detonări.

Activiștii spun că marina britanică nu are nicio scuză, deoarece armata a achiziționat tehnologie care permite o deminare mai sigură. Ministerul Apărării a dezvăluit într-adevăr că a achiziționat peste 600 de sisteme care permit dezactivarea unei bombe fără a provoca o explozie subacvatică distructivă.

Cu toate acestea, Royal Navy nu a folosit niciodată această metodă de explozie de intensitate redusă, în ultimul deceniu. Această tehnică folosește o încărcătură special concepută pentru a arde rapid carcasa bombei, înainte de a aprinde explozivii din interior. Un studiu al National Physical Laboratory, publicat anul trecut, a constatat că această metodă provoacă mult mai puțin zgomot sub apă.

Balenele, condamnate la moarte lentă

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că exploziile de intensitate redusă oferă o „reducere substanțială a consecințelor zgomotului comparativ cu metodele tradiționale”, scrie Slate.

Auzul mamiferelor marine este esențial în viața lor de zi cu zi. Celor care devin surde le este greu să navigheze în ocean, să comunice cu alți indivizi și să găsească hrană în mod eficient, supraviețuirea lor fiind amenințată.

„Ar trebui să căutăm să protejăm balenele, nu să le distrugem”, a spus Danny Groves de la Whale and Dolphin Conservation.

„Royal Navy recunoaște impactul detonațiilor subacvatice. Înainte de fiecare misiune se efectuează controale de securitate și evaluări ale riscurilor de mediu pentru a minimiza riscurile pentru viața marină”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
597 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger