AcasăȘTIRI EXTERNECorupție: Parlamentul European ridică imunitatea a doi eurodeputați / Șocul scandalului Qatargate

Corupție: Parlamentul European ridică imunitatea a doi eurodeputați / Șocul scandalului Qatargate

Corupție: Parlamentul European ridică imunitatea a doi eurodeputați / Șocul scandalului Qatargate / Foto: printscreen

Cei doi eurodeputați, Marc Tarabella și Andrea Cozzolino, care neagă orice abatere de la lege, au votat pentru ridicarea propriei imunități.

Parlamentul European a ridicat, joi, imunitatea a doi eurodeputați vizați de justiția belgiană în presupusul scandalul de care au beneficiat Qatar și Maroc, deschizând astfel calea pentru audierea lor de către anchetatori.

„Recompense în bani în favoarea unui stat terț”

Votând prin ridicarea mâinii, eurodeputații de la Bruxelles au dat undă verde ridicării imunității belgianului Marc Tarabella și a italianului Andrea Cozzolino. Cei doi eurodeputați, excluși temporar din grupul Socialiștilor și Democraților (S&D) și negând orice abatere, au votat pentru ridicarea propriei imunități, informează Le Figaro.

Potrivit raportului parlamentar privind ridicarea imunității lui Marc Tarabella, redactat de europarlamentarul francez Manon Aubry (LFI), „ar reieși (…) din ancheta în curs că (acesta) este suspectat că ar fi susținut anumite poziții în Parlamentul European în favoarea unui stat terț în schimbul unor recompense în bani”.

Raportul menționează mărturia împotriva sa a italianului Pier Antonio Panzeri, un fost eurodeputat socialist devenit lider de ONG și personaj central în această afacere, care a afirmat în decembrie că i-a plătit „între 120.000 și 140.000 de euro”, în mai multe tranșe, lui Marc Tarabella pentru ajutorul său în dosarele legate de Qatar, informează Boursorama.

Pier Antonio Panzeri, care a fost inculpat și plasat în arest preventiv împreună cu alți trei suspecți, a ajuns la un acord cu justiția în ianuarie, acceptând să furnizeze informații despre schema de corupție în care recunoaște că a fost implicat, în schimbul unei pedepse cu închisoarea limitată la un an.

Scandalul Qatargate a zguduit Parlamentul European

Locuința lui Tarabella din regiunea Liege, în estul țării, a fost percheziționată în decembrie, dar nu au fost găsiți bani. Și el neagă că a primit „bani sau cadouri în schimbul opiniilor sale politice”.

În acest caz care a șocat oficialii UE, anchetatorii belgieni au confiscat 1,5 milioane de euro în numerar din locuințele lui Panzeri și a europarlamentarului socialist grec Eva Kaili, precum și dintr-o valiză transportată de tatăl acesteia.

Ca și  Panzeri, Eva Kaili se află în degenție, la fel ca și partenerul ei, italianul Francesco Giorgi, asistent parlamentar, și un alt italian, Niccolo Figa-Talamanca, manager de ONG. Aceștia sunt acuzați de „apartenență la o organizație infracțională”, „spălare de bani” și „corupție”. Eva Kaili a fost, de asemenea, destituită din funcția de vicepreședinte al Parlamentului la mijlocul lunii decembrie.

Potrivit raportului parlamentar referitor la Cozzolino, care până în ianuarie a fost președintele delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Maghrebul, acesta „este suspectat că a participat la un acord cu alte persoane pentru a colabora în vederea protejării intereselor unor state străine în Parlamentul European”. Acest lucru a fost făcut „în special prin împiedicarea adoptării de rezoluții parlamentare care ar putea afecta interesele acestor state, în schimbul unor sume de bani”.

Scandalul, care a provocat o undă de șoc în Parlamentul European, a determinat-o pe președinta instituției, malteza Roberta Metsola (PPE, dreapta), să anunțe reforme în cadrul instituției.

author avatar
Tudor Borcea