AcasăȘTIRI EXTERNECorupţie la cel mai înalt nivel în Franţa? Percheziţii-ŞOC la Ministerul Justiţiei

Corupţie la cel mai înalt nivel în Franţa? Percheziţii-ŞOC la Ministerul Justiţiei

Eric Dupond-MorettiCorupţie la cel mai înalt nivel în Franţa? Percheziţii-ŞOC la Ministerul Justiţiei

Justiţia franceză este pusă şi ea sub semnul întrebării şi aruncă o umbră asupra statului de drept de la Paris.

Ce s-a întâmplat? Autorităţile specializate franceze au percheziţionat joi Ministerul Justiţiei de la Paris, în cadrul unei anchete asupra ministrului Eric Dupond-Moretti, acuzat de conflict de interese de mai multe sindicate ale magistraţilor.

Trei sindicate au acuzat conflicte de interese

Din primele informaţii, se pare că percheziţia a fost realizată de anchetatori care lucrează pentru Curtea de Justiţie a Republicii (CJR), singura jurisdicţie abilitată să îi judece pe miniştri, în urma plângerilor depuse de trei sindicate ale magistraţilor şi de asociaţia Anticor, care îl acuză pe Dupond-Moretti de conflict de interese, ţinând cont de calitatea de avocat deţinută anterior.

La rândul lui, cu ceva vreme în urmă, Dupond-Moretti a susţinut că procurorii ce anchetează infracţiuni financiare au făcut abuz de putere atunci când au accesat înregistrările convorbirilor lui telefonice şi pe ale altor avocaţi, în cadrul unei anchete de corupţie care l-a vizat pe fostul preşedinte Nicolas Sarkozy.

Iniţial Eric Dupond-Moretti s-a adresat instanţei, dar şi-a retras plângerea după câteva săptămâni, atunci când a fost numit ministru. Premierul Jean Castex a fost deja audiat pe 7 iunie în acest dosar, în calitate de martor.

author avatar
Andrei Ștefan