AcasăȘTIRI EXTERNECorpuri modificate și imagini furate. Scandal în campania „body positive” a guvernului...

Corpuri modificate și imagini furate. Scandal în campania „body positive” a guvernului spaniol

Corpuri modificate și imagini furate. Scandal în campania „body positive” a guvernului spaniol

O campanie care nu merge bine. Trei femei au acuzat guvernul din Spania că a folosit fotografii cu ele fără consimțământul lor pentru o campanie „body positive”. Corpul uneia dintre ele, care poartă o proteză, a fost chiar modificat în scopul realizării afișului.

Ministerul spaniol al Egalității a prezentat săptămâna trecută o campanie în care apar cinci femei de vârste și etnii diferite, pe o plajă, cu sloganul: „Această vară este și a noastră”. Scopul: promovarea diversității și a acceptării de sine prin încurajarea femeilor să se bucure de zilele frumoase, indiferent de forma corpului și complexele lor.

Corpuri modificate și imagini furate

Însă, la câteva zile după lansarea campaniei, unele dintre modelele care apar pe afiș au declarat că nu și-au dat niciodată permisiunea pentru ca imaginea lor să fie folosită.

Printre aceștia s-a numărat Sian Lord, un model britanic, care poartă o proteză la piciorul stâng. Tânăra,  „tremurând de furie”, a descoperit că una dintre fotografiile sale a fost modificată pentru campanie, incluziv prin îndepărtarea protezei.

Juliet FitzPatrick, o scriitoare britanică care a suferit o dublă mastectomie, crede că fața ei „ar fi putut fi folosită și suprapusă femeii cu un singur sân” care apare în posterul campaniei. „Cred că acest lucru invalidează întreaga campanie, a adăugat ea. „Au luat trupurile femeilor și le-au folosit cum au vrut, le-au ciopârțit, cum au vrut”.

 

Manechinul Nyome Nicholas-Williams, între timp, a descoperit că o fotografie cu ea în bikini a fost folosită fără consimțământul ei. „Imaginea mea este folosită de guvernul spaniol într-o campanie, dar nu m-au întrebat pe mine! Idee grozavă, dar execuție proastă”, a spus modelul pe Instagram.

Ilustratorul își cere scuze

Arte Mapache, creatorul posterului, a răspuns la această controversă cu scuze pe Twitter. „În primul rând, aș dori să-mi cer scuze public modelelor pentru că am folosit fotografiile lor ca sursă de inspirație pentru campania This Summer is Ours Too și pentru că am tipărit-o fără licență (am crezut că este gratuită)”.

„Cred că cel mai bun mod de a remedia prejudiciul care ar fi putut fi cauzat de comportamentul meu este să distribui profiturile obținute din această lucrare în mod egal tuturor protagoniștilor afișului și să cumpăr licența pentru tipografie”, a precizat Arte Mapache, adpugând că a primit 4.490 de euro pentru ilustrație, scrie 7 sur 7.

Institutul Femeilor, o organizație independentă atașată Ministerului Sănătății, Serviciilor Sociale și Egalității, a declarat că nu era la curent cu faptul că „femeile din imagini există cu adevărat”.

„Lucrarea solicitată a fost dezvoltarea unei ilustrații, fără utilizarea de modele. În calitate de parte vătămată, institutul a contactat modelele pentru a clarifica situația și așteaptă ca acesta și ilustratorul să ajungă la un acord”.

author avatar
Tudor Borcea
270 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger