AcasăȘTIRI EXTERNECorpuri carbonizate, proprietăți distruse, imagini terifiante. Cel mai puternic incendiu din 1974

Corpuri carbonizate, proprietăți distruse, imagini terifiante. Cel mai puternic incendiu din 1974

Corpuri carbonizate, proprietăți distruse, imagini terifiante. Cel mai puternic incendiu din 1974

Ciprul se confruntă cu cel mai grav incendiu din ultimele decenii, a declarat duminică, 4 iulie, președintele Nicos Anastasiades.

Incendiul care s-a declanșat sâmbătă devastează în prezent flancul sudic al masivului forestier Troodos din Cipru este „cel mai mare” înregistrat pe insulă în ultimele decenii, a declarat președintele Nicos Anastasiades pe Twitter.

„Este o tragedie. Cea mai mare din 1974”, data împărțirii insulei, a scris el. „S-au pierdut vieți, proprietăți, terenuri și păduri. Guvernul va ajuta imediat victimele și pe rudele acestora”, a adăugat el.

Patru cadavre. Este suspectată o mână criminală

Patru corpuri carbonizate au fost descoperite în apropierea satului Odos, în districtul sudic Larnaca, a declarat reporterilor ministrul de interne Nicos Nouris. Aceste cadavre sunt în curs de identificare, a spus el, adăugând că ar putea fi patru cetățeni egipteni dispăruți de sâmbătă. Potrivit ziarului Phileleftheros, cadavrele au fost găsite la 400 de metri de vehiculul lor, de asemenea carbonizat, scrie Le Figaro.

Un bărbat în vârstă de 67 de ani, suspectat de provocarea incendiului din Odos, a fost arestat. Un martor l-ar fi văzut părăsind locul cu mașina sa când a izbucnit incendiul, a spus poliția, adăugând că ar putea fi pus sub acuzare de omor pentru moartea celor patru egipteni.

Fum gros pe cerul cipriot

Situat în bazinul sud-estic al Mediteranei, Cipru se confruntă cu incendii forestiere frecvente în timpul secetei lungi de vară, care se are loc în mod tradițional din iunie până în octombrie, cu temperaturi caniculare.

Pompierii au reușit în dimineața zilei de duminică să controleze flăcările, dar se tem de o revenire din cauza vânturilor mai violente de la sfârșitul zilei.

Președintele Nikos Anastasiades a vizitat duminica dimineață centrul de gestionare a crizelor din satul Vavatsinia, situat la câțiva kilometri est de incendiu, înainte de a se îndrepta spre zonele devastate de flăcări, potrivit agenției de presă cipriotă CNA.

Pompierii sunt staționați de-a lungul drumului către Vavatsinia și mai multe elicoptere evoluau în proximitatea incendiului. Un nor gros de fum se ridica pe cerul cipriot.

Ajutoare internaționale

Confruntate cu amploarea dezastrului, autoritățile cipriote au lansat sâmbătă seară un apel pentru ajutor internațional, la care Grecia și Italia au răspuns în cadrul mecanismului european de ajutor de urgență, cu trimiterea a patru avioane de stingere a incendiilor.

Alte două avioane-cisternă au decolat, duminică, din Israel, ale cărui coaste sunt la peste 200 de kilometri de cele ale insulei, cu o echipă de 15 membri și patru piloți.

„Avioanele se vor alătura eforturilor internaționale ale pompierilor din Grecia, Spania, Italia și Marea Britanie pentru a stopa răspândirea incendiilor”, a declarat Autoritatea Națională Israeliană pentru Incendii și Salvare.

Temperaturi de peste 40 de grade

Până sâmbătă seara, mai mult de 20 de camioane de pompieri, șase elicoptere și patru avioane erau deja mobilizate, precum și membri ai trupelor britanice staționate la bazele Londrei de pe insulă. Mai multe sate au fost evacuate ca măsură de precauție în fața înaintării flăcărilor.

Insula mediteraneană se confruntă cu o creștere persistentă a temperaturilor și secete din ce în ce mai marcante de la sfârșitul secolului al XX-lea. În ultimele zile, temperaturile au depășit cu mult 40 de grade în interiorul insulei. În ceea ce privesc precipitațiile, au fost aproape inexistente de la mijlocul lunii aprilie.

author avatar
Tudor Borcea