AcasăȘTIRI EXTERNEAfgan mort, descoperit în trenul de aterizare al unui avion US Air...

Afgan mort, descoperit în trenul de aterizare al unui avion US Air Force

Corpul unui afgan mort, găsit în trenul de aterizare al unui avion US Air Force/ Foto: Defense One

Imaginile a sute de oameni disperați care se agață de avioanele de transport americane în timp ce acestea decolau de pe aeroportul din Kabul vor rămâne în cele mai negre pagini ale istoriei SUA.

Opinia publică internațională a fost șocată să vadă această cursă a disperării pe aeroportul Hamid Karzai. Filmări în care oamenii luau cu asalt avioanele cargo americane, și apoi cu două persoane care cad în timp ce un avion lua înălțime, au devenit virale.

Haos

Corpul unui afgan a fost găsit în trenul de aterizare al unui avion de transport al US Air Forces, un C-17, la câteva ore după decolarea precipitată a aeronavei de pe aeroportul din Kabul, scrie Politico, care citează două surse.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii. Washington Post a raportat prima dată știrea. Prezența corpului bărbatului în trenul de aterizare al aeronavei l-a făcut temporar inutilizabil, au spus sursele.

Departamentul Apărării a înghețat temporar zborurile militare și civile, în încercarea de a elibera pista de civili disperați care asaltau aeroportul, a declarat luni, 16 august, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Deși Kirby nu a putut confirma că se desfășoară o anchetă cu privire la decesele civile legate de zborurile C-17 care părăseau aeroportul, el a declarat reporterilor, tot luni, că se așteaptă ca departamentul să analizeze incidentul.

Pentagonul a desfășurat până acum aproximativ 5.000 de soldați suplimentari la Kabul pentru a ajuta la securizarea aeroportului, astfel încât mii de cetățeni americani, personalul ambasadei și afgani vulnerabili să poată părăsi țara în siguranță

Statele Unite au reluat operațiunile de pe aeroport luni seară, permițând C-17-urilor care transportă marinari și soldați din Divizia 82 Aeriană să aterizeze în țară, potrivit generalului maior Hank Taylor, director adjunct al stastului-major interarme pentru operațiuni regionale și gestionarea forțelor.

La începutul zilei, forțele SUA au răspuns la „amenințări ostile” după ce au izbucnit focuri de armă în două incidente separate, soldate cu moartea a doi bărbați înarmați, a confirmat Kirby. Un membru al serviciului SUA a fost rănit în timpul incidentului, a spus el.

640 de oameni, la bordul unui singur avion

Între timp, 640 de afgani s-au înghesuit la bordul altul avion C-17 Globemaster, cel mai mare număr de persoane îmbarcate până acum în acest tip de avion.

Avionul C-17, folosind indicativul Reach 871, nu intenționa să preia o încărcătură atât de mare, dar afganii panicați nu au vrut să plece de pe rampa semi-deschisă a aparatului, a spus un oficial al apărării, scrie Defense One.

În loc să încerce să-i forțeze pe acei refugiați să părăsească aeronava, „echipajul a luat decizia de a pleca”, a declarat acesta.

author avatar
Tudor Borcea
496 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger