AcasăȘTIRI EXTERNECoreea de Sud, în stare de alertă maximă. Kim Jong-un lansează noi...

Coreea de Sud, în stare de alertă maximă. Kim Jong-un lansează noi rachete balistice / „Vor plăti cel mai oribil preț”

Noile lansări de rachete din Coreea de Nord vin după ce s-a anunțat că un bombardier supersonic greu al SUA va participa la un exercițiu militar în Coreea de Sud.

Coreea de Nord a lansat patru rachete cu rază scurtă de acțiune în Marea Galbenă, a anunțat sâmbătă armata sud-coreeană, în urma unei serii record de lansări de rachete efectuate de Phenian în această săptămână.

Răspuns la exercițiul militar Seul-Washington

Armata sud-coreeană a detectat lansarea „de la Donglim, în provincia Pyongan de Nord, către marea occidentală, între orele 11:32 și 11:39 a.m. (02:32 și 02:39 GMT) astăzi”, a precizat Statul Major al armatei sud-coreene într-un comunicat, folosind o altă denumire pentru Marea Galbenă, scrie Le Figaro.

Distanța de zbor a acestora „fost de aproximativ 130 km, la o altitudine de aproximativ 20 km și o viteză de Mach 5”, a adăugat comunicatul. Mach 5 este o viteză de cinci ori mai mare decât cea a sunetului. Anterior, armata sud-coreeană a anunțat participarea sâmbătă după-amiază a bombardierului greu supersonic american B-1B la exercițiile aeriene de amploare în curs de desfășurare în Coreea de Sud conduse în comun de Seul și Washington.

B-1B este un bombardier supersonic pe care Forțele Aeriene ale SUA îl descriu ca fiind „coloana vertebrală a forței de bombardament cu rază lungă de acțiune a SUA”. Desfășurarea sa în cadrul manevrelor cu Coreea de Sud va fi văzută ca o „amenințare semnificativă” de către Coreea de Nord, a declarat  Ahn Chan-il, un expert în probleme nord-coreene.

Exercițiile aeriene Vigilant Storm, care au început la 31 octombrie, sunt cele mai mari exerciții aeriene organizate vreodată în comun de Coreea de Sud și Statele Unite. Inițial programate să dureze până vineri, acestea au fost prelungite până sâmbătă, după ce Coreea de Nord și-a intensificat lansările de rachete în ultimele zile, inclusiv o lansare aparent eșuată a unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) în Marea Japoniei.

Coreea de Nord a văzut întotdeauna manevrele militare americano-sud-coreene ca pe niște repetiții generale pentru o invazie a teritoriului său sau o răsturnare a regimului lui Kim Jong-un.

Exercițiul Vigilant Storm este „o manevră militară agresivă și provocatoare care vizează Republica Populară Democrată Coreeană”, a declarat miercuri regimul nord-coreean, amenințând Seulul și Washingtonul cu „cel mai oribil preț din istorie”.

SUA denunță „complicii” Rusia și China

Vineri seară, armata sud-coreeană a anunțat că a desfășurat aproximativ 80 de avioane, între care F-35A, după ce a detectat 180 de avioane de vânătoare care zburau în spațiul aerian nord-coreean, un nou episod în creșterea dramatică a tensiunilor din peninsula coreeană din ultimele săptămâni. Statele Unite au denunțat vineri lansările repetate de rachete ale Coreei de Nord, considerând că „își bat joc” de Consiliul de Securitate al ONU, cu complicitatea, potrivit acestora, a aliaților Rusia și China.

Phenian lansat miercuri și joi 30 de rachete, dintre care una a ajuns în apropierea apelor teritoriale ale Sudului pentru prima dată de la sfârșitul Războiului din Coreea, în 1953. Președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a denunțat o „invazie teritorială de facto”.

author avatar
Tudor Borcea
277 afisari

2 COMENTARII

  1. Il mai mananca rozeta castanie si pe Kim ca io dat Putin niste armasari dar Kim cum e mic nu prea sade bine in sa si il cam freaca rozeta si trage cu orez acum nu prea mai are si trage cu racheta daca trage in Nord nu e bine se ia de el China, daca trage in Vest nu e bine ca se ia de el Rusia, daca trage in Sud nu e bine ca se ia de el Coreea da daca trage in Est iar nu e bine ca se ia de el Japonia .
    Atunci unde pla mea sa traga si Kim can il mananca curu?

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri