AcasăȘTIRI EXTERNECoreea de Sud a lansat cu succes prima sa rachetă balistică mare-sol

Coreea de Sud a lansat cu succes prima sa rachetă balistică mare-sol

Coreea de Sud a lansat cu succes prima sa rachetă balistică mare-sol

Aceast test al unei rachete balistice mare-sol ilustrează dorința Seulului de a-și consolida apărarea împotriva Coreei de Nord dotată cu puterea nucleară.

Coreea de Sud a anunțat, marți, 7 septembrie, că a procedat la lansarea unei rachete balistice strategice mare-sol (MSBS) de fabricație proprie, presa oficială subliniind determinarea Sudului de a se apăra împotriva dictatorului din țara vecină, Kim Jong-un.

Nou submarin anti-Kim

Agenția sud-coreeană de dezvoltare a apărării a efectuat săptămâna trecută lansarea testului rachetei MSBS de pe un nou submarin de 3.000 de tone, Dosan Ahn Chang-ho, dezvoltat local, echipat cu șase tuburi verticale de lansare, a raportat agenția Yonhap, citând surse militare anonime.

Această MSBS ar fi o variantă a rachetei balistice sud-coreene Hyunmoo-2B, cu o rază de acțiune de 500 km, și va fi produsă în serie după o nouă rundă de teste, a adăugat agenția de știri.

Dezvoltarea rachetelor balistice ocupă un loc preponderent în politica de apărare sud-coreeană, care se sprijină pe trei piloni: apărarea antirachetă (KAMD, Korea Air and Missile Defense System), conectarea mijloacelor de lovire cu cele ale informațiilor (Kill Chain) pentru a distruge siturile de lansare nord-coreene ca măsură preventivă și, dacă este necesar, lovituri masive împotriva nordului (KPMR, Korea Massive Punishment and Retaliation), scrie Opex 360.

În cercul restrâns al marilor puteri

Phenianul încearcă de asemenea de mult timp să dezvolte o tehnologie de MSBS şi a prezentat patru rachete de acest tip în timpul unei defilări militare sub privirile liderului Kim Jong-un, în ianuarie, agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA spunând că sunt „cele mai puternice arme din lume”.

Dar, când Coreea de Nord a publicat fotografii cu tiruri submarine, observatorii au văzut că ar fi vorba de lansări de pe o platformă imobilă sau o barjă submersibilă, şi nu de pe un submarin.

Cu testul de săptămâna trecută, Coreea de Sud se alătură cercului restrâns al țărilor ce dețin tehnologia MSBS. Seul a alocat luni aproape 1.500 miliarde de woni (1,1 miliarde de euro) pentru cercetare și dezvoltare militară, într-un proiect de lege al bugetului pe 2022 trimis parlamentului, scrie 20 Minutes.

Dacă va fi aprobat, aceasta va reprezenta o creștere cu 76% a bugetului de cercetare al Administrației Programului de Achiziție a Apărării, care va fi utilizat pentru „dezvoltarea activă a tehnologiilor de vârf și de perspectivă”, potrivit unui comunicat de presă.

Nordul se laudă

Coreea de Nord încearcă la rândul ei să-și îmbunătățească forța submarină. În ianuarie, Kim Jung Un a anunțat Congresul Partidului Muncitoresc că țara a finalizat planurile pentru un submarin cu propulsie nucleară.

Cu siguranță va dura ani de zile pentru a pune în funcțiune un astfel de submarin, dar experții consideră că ar fi un pas strategic care va schimba datele problemei, permițând Phenianului să lanseze un atac surpriză de pe mare, chiar şi în caz de distrugere a forţelor sale terestre.

În 2019, au fost publicate fotografii cu Kim lângă o clădire uriaşă cu ocazia inspectării unui nou submarin. Mass-media de stat a asigurat că în curând va fi desfășurat pe mare, fără a oferi detalii despre capacitățile sale.

 

author avatar
Tudor Borcea
143 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger