AcasăȘTIRI EXTERNECoreea de Nord recunoaște că a testat o rachetă hipersonică

Coreea de Nord recunoaște că a testat o rachetă hipersonică

Coreea de Nord recunoaște că a testat o rachetă hipersonică

Liderul Coreei de Nord, nord-coreean Kim Jong-un, a supravegheat personal testul cu succes al unei rachete hipersonice, al doilea astfel de test efectuat de Phenian în mai puțin de o săptămână, a informat miercuri, 12 ianuarie, presa de stat nord-coreeană.

Racheta care transporta o „ogivă planantă hipersonică” a lovit o „țintă în mare la 1.000 km distanță”, a spus agenția KCNA, adăugând că testul a confirmat „manevrabilitatea excelentă a unității de luptă hipersonică”.

Armele hipersonice, o „prioritate” a cincinalului

Apărarea sud-coreeană a estimat că racheta a atins o viteză hipersonică și a demonstrat clar „progresul” față de testul de săptămâna trecută. Potrivit KCNA, vehiculul hipersonic „a efectuat un zbor planat începând cu o zonă de 600 km înainte de a efectua un zbor în vrie pe 240 km”.

Rachetele hipersonice ating de obicei Mach 5, de cinci ori viteza sunetului, sau chiar mai mult. Sunt mai rapide și mai manevrabile decât rachetele standard, ceea ce le face mai greu de interceptat pentru sistemele de apărare, pentru care SUA cheltuie cheltuiesc miliarde de dolari.

Alte imagini de la Rodong Sinmun arată racheta decolând în zori într-un nor de foc, și pe Kim discutând cu oficiali în uniformă.

Acesta este cel de-al treilea test efectuat de Coreea de Nord pentru o rachetă hipersonică cu zbor planat, după cel din septembrie 2021 și de săptămâna trecută, în timp ce țara încearcă să adauge arma sofisticată la arsenalul său, scrie AFP.

Rachetele hipersonice se numără printre „prioritățile de top” ale planului cincinal al Coreei de Nord, a informat presa de stat anul trecut. „Prezența lui Kim Jong-un la test sugerează că racheta hipersonică a atins un nivel satisfăcător de finalizare”, a declarat Lim Eul-chul, profesor de studii nord-coreene la Universitatea Kyungnam din Seul.

Testul nord-coreean a fost făcut în timpul unei reuniuni cu ușile închise a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite privind programele de armament ale Phenianului. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat că el „încalcă mai multe rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU”.

Dialogul dintre Phenian și Washington rămâne într-un impas după eșecul din 2019 al discuțiilor dintre Kim Jong-un și Donald Trump. Guvernul lui Joe Biden și-a arătat în repetate rânduri disponibilitatea de a se întâlni cu emisarii nord-coreeni și de a negocia denuclearizarea, dar Phenianul a respins oferta, acuzând SUA că duc o politică „ostilă”.

 

author avatar
Tudor Borcea
164 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger