AcasăȘTIRI EXTERNECoreea de Nord poate trage rachete balistice din trenuri

Coreea de Nord poate trage rachete balistice din trenuri

Coreea de Nord poate trage rachete balistice din trenuri

Știrile despre progresele realizate de Coreea de Nord în programul său nuclear – un reactor a fost repornit în urmă cu câteva săptămâni – inclusiv achiziționarea unei tehnologii robuste de rachete balistice, îngrijorează comunitatea internațională.

Cum a fost lansarea, la 11 și 12 septembrie, a cee ce păreau a fi rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune, pe care Le Monde le-a descris ca fiind aproapiate de rachetele Tomahawk americane și care au parcurs o distanță respectabilă de aproximativ 1.500 de kilometri înainte de a cădea în mare.

Noile jucării ale lui Kim

Această consolidare a arsenalului nord-coreean stârnește îngrijorări legitime, în special pentru Japonia vecină sau Coreea de Sud, care, la rândul său, a testat recent o rachetă balistică mare-sol.

Dar noile jucării ale lui Kim Jong-un nu au fost lansate de pe platforme sau silozuri clasice, ci, așa cum observă The Drive și autoritățile nord-coreene proclamă cu mândrie, de pe „un sistem mobil aflat pe șine” .

Este, vorba, explică agenția de presă nord-coreeană, KCNA, „de a crește capacitatea de a lovi intens orice forță amenințătoare, în multe locuri diferite și în același timp, în timpul unei operațiuni. militare, și de a crește puterea, în stabilirea unei noi strategii de apărare, ccapacității noastre de a face față oricărui tip de amenințare”.

O rețea feroviară densă și complexă

The Drive notează că rachetele par să fie conținute în vagoane modificate, capabile să se închidă înainte de a intra în acțiune, de a poziționa rachetele și apoi să le lanseze.

Site-ul remarcă în special faptul că, dacă Coreea de Nord dispunea deja de platforme mobile de lansare a rachetelor, acest sistem feroviar ar putea schimba datele problemei, atât pentru sine, cât și pentru orice putere care ar dori să se confrunte cu puterea sa militară, scrie Slate.

Capabilă din punct de vedere tehnologic și industrial de a produce trenuri modificate, cum ar fi trenul blindat și luxos cu care călătorește regulat Kim Jong-un, Coreea de Nord are, de asemenea, o rețea feroviară densă și complexă.

Prin urmare, crearea, dezvoltarea și adaptarea acestui „sistem mobil pe șine” îi oferă o nouă hartă strategică de importanță. Acum își poate disemina rachetele în cele patru colțuri ale țării, în funcție de tipul de amenințare cu care se confruntă.

De asemenea, aceste trenuri ale morții sunt o bătaie de cap în plus pentru serviciile de informații: trenurile ar putea fi ascunse într-unul din numeroasele tuneluri din această țară montană, sau chiar în buncăre construite pentru ele, de unde pot acționa și unde pot să se retragă rapid.

author avatar
Tudor Borcea
145 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger