O premieră din 2017 și o escaladare clară a campaniei intensive de testare a armelor de către Phenian: Coreea de Nord a lansat marți, 4 octombrie, o rachetă balistică cu rază medie de acțiune deasupra Japoniei.
SUA s-au consultat cu Japonia și Coreea de Sud cu privire la un răspuns „robust” la această lansare, a anunțat în urmă cu puțin timp Casa Albă.
Viteză Mach 17 atinsă de racheta lui Kim!
Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jack Sullivan, s-a întâlnit separat, prin videoconferință, cu omologii săi sud-coreean și japonez pentru a elabora un „răspuns internațional adecvat și robust” și pentru a reafirma „angajamentul de fier” al Statelor Unite pentru apărarea Japoniei și Coreei de Sud.
Ultima dată, Phenianul a lansat o rachetă deasupra Japoniei în 2017, în plină perioadă de „foc și furie”, în care liderul nord-coreean Kim Jong Un și președintele american de atunci, Donald Trump, au făcut schimb de insulte.
Marți, armata sud-coreeană a declarat că a detectat tirul unei rachete balistice cu rază medie de acțiune, care a zburat pe o distanță de aproximativ 4.500 km la o altitudine de 970 km, cu o viteză apropiată de Mach 17, deasupra Japoniei, în direcția est. „Detaliile exacte sunt analizate amănunțit în cooperare cu SUA și comunitatea internațională”, a precizat Statul Major interarme sud-coreean într-un comunicat.
Seulul a calificat tirul drept o „provocare” care „încalcă în mod clar principiile universale și normele ONU”. Președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a promis un „răspuns ferm” și că „vor fi luate măsuri adecvate în cooperare cu SUA și comunitatea internațională”.
Tokyo activează sistemul de alertă
Tokyo a confirmat și el tirul, activând în mod neobișnuit sistemul de alertă antirachetă al țării și cerând populației afectate să evacueze. Guvernul a emis o avertizare pentru locuitorii de pe insula Hokkaido să rămână la adăpost pe timpul zborului acestei rachete. Au fost suspendate temporar unele operaţiuni feroviare.
„O rachetă balistică a trecut probabil pe deasupra țării noastre înainte de a cădea în Oceanul Pacific. Acesta este un act de violență care urmează tirurilor repetate de rachete balistice efectuate recent. Condamnăm ferm acest lucru”, a declarat premierul Fumio Kishida, informează Le Parisien.
Potrivit ministrului japonez al Apărării, Yasukazu Hamada, ar putea fi vorba de o rachetă Hwasong-12, lansată de Phenian „de patru ori” în trecut. În caz afirmativ, lansarea ar stabili un nou record de distanță, Tokyo estimând că aceasta va fi de aproximativ 4.500 km.
În condițiile în care negocierile cu Phenianul sunt în impas, Coreea de Nord, înarmată nuclear, și-a intensificat anul acesta planurile de modernizare a armamentului, inclusiv un număr record de teste de armament. Aceasta a inclus lansarea unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) pentru prima dată din 2017 și revizuirea legislației pentru a-și face „ireversibil” statutul nuclear. Săptămâna trecută, a lansat patru rachete balistice cu rază scurtă de acțiune.
Lansările au avut loc în timp ce Seulul, Tokyo și Washington au efectuat exerciții trilaterale antisubmarin la 30 septembrie, pentru prima dată în ultimii cinci ani, la câteva zile după ce forțele navale americane și sud-coreene au efectuat manevre de amploare în largul peninsulei.
Vicepreședintele american Kamala Harris, care se afla la Seul cu o zi înainte, a vizitat zona demilitarizată (DMZ) dintre cele două Corei, într-o călătorie menită să sublinieze angajamentul „de neclintit” al Washingtonului de a apăra Coreea de Sud împotriva Nordului.
O strategie pe termen lung
Coreea de Nord, care se află sub incidența sancțiunilor ONU pentru programele sale de înarmare, încearcă, în general, să maximizeze impactul geopolitic al testelor sale prin sincronizarea acestora.
„Dacă Phenianul ar trage o rachetă deasupra Japoniei, ar putea reprezenta o escaladare semnificativă a provocărilor sale recente”, a declarat Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul. „Coreea de Nord se află încă în mijlocul unui ciclu de provocări și teste”, a adăugat el.
„Regimul lui Kim Jong-un dezvoltă arme precum focoase nucleare tactice și rachete balistice lansate de pe submarine, ca parte a unei strategii pe termen lung pentru a depăși Coreea de Sud într-o cursă a înarmării și pentru a crea o prăpastie între aliații SUA”, a adăugat el.
Oficialii sud-coreeni și americani avertizează de luni de zile că liderul nord-coreean Kim Jong-un se pregătește să efectueze un nou test nuclear. Aceasta ar putea avea loc după următorul congres al Partidului Comunist Chinez, care începe pe 16 octombrie, au declarat în weekend mai mulți oficiali de rang înalt din cadrul Comandamentului SUA pentru Asia-Pacific.
Ideea că Coreea de Nord deține o armă nucleară este cu atât mai îngrijorătoare cu cât, spre deosebire de alte puteri nucleare, regimul de la Phenian nu consideră aceste arme ca fiind un mijloc de descurajare care nu va fi folosit niciodată. Phenianul a testat bombe atomice de șase ori din 2006. Cel mai recent și mai puternic test a avut loc în 2017, cu o putere estimată la 250 de kilotone.