AcasăȘTIRI EXTERNEAlarmă și panică în toată Japonia! Coreea de Nord a lansat cea...

Alarmă și panică în toată Japonia! Coreea de Nord a lansat cea mai puternică rachetă balistică pe care o are! La Tokyo s-a activat sistemul de alertă – VIDEO

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică deasupra Japoniei. Mesaj pentru aliații SUA/ Tokyo a activat sistemul de alertă - VIDEO

O premieră din 2017 și o escaladare clară a campaniei intensive de testare a armelor de către Phenian: Coreea de Nord a lansat marți, 4 octombrie, o rachetă balistică cu rază medie de acțiune deasupra Japoniei.

SUA s-au consultat cu Japonia și Coreea de Sud cu privire la un răspuns „robust” la această lansare, a anunțat în urmă cu puțin timp Casa Albă.

Viteză Mach 17 atinsă de racheta lui Kim!

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jack Sullivan, s-a întâlnit separat, prin videoconferință, cu omologii săi sud-coreean și japonez pentru a elabora un „răspuns internațional adecvat și robust” și pentru a reafirma „angajamentul de fier” al Statelor Unite pentru apărarea Japoniei și Coreei de Sud.

Ultima dată, Phenianul a lansat o rachetă deasupra Japoniei în 2017, în plină perioadă de „foc și furie”, în care liderul nord-coreean Kim Jong Un și președintele american de atunci, Donald Trump, au făcut schimb de insulte.

Marți, armata sud-coreeană a declarat că a detectat tirul unei rachete balistice cu rază medie de acțiune, care a zburat pe o distanță de aproximativ 4.500 km la o altitudine de 970 km, cu o viteză apropiată de Mach 17, deasupra Japoniei, în direcția est. „Detaliile exacte sunt analizate amănunțit în cooperare cu SUA și comunitatea internațională”, a precizat Statul Major interarme sud-coreean într-un comunicat.

Seulul a calificat tirul drept o „provocare” care „încalcă în mod clar principiile universale și normele ONU”. Președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a promis un „răspuns ferm” și că „vor fi luate măsuri adecvate în cooperare cu SUA și comunitatea internațională”.

Tokyo activează sistemul de alertă

Tokyo a confirmat și el tirul, activând în mod neobișnuit sistemul de alertă antirachetă al țării și cerând populației afectate să evacueze. Guvernul a emis o avertizare pentru locuitorii de pe insula Hokkaido să rămână la adăpost pe timpul zborului acestei rachete. Au fost suspendate temporar unele operaţiuni feroviare.

„O rachetă balistică a trecut probabil pe deasupra țării noastre înainte de a cădea în Oceanul Pacific. Acesta este un act de violență care urmează tirurilor repetate de rachete balistice efectuate recent. Condamnăm ferm acest lucru”, a declarat premierul Fumio Kishida, informează Le Parisien.

Potrivit ministrului japonez al Apărării, Yasukazu Hamada, ar putea fi vorba de o rachetă Hwasong-12, lansată de Phenian „de patru ori” în trecut. În caz afirmativ, lansarea ar stabili un nou record de distanță, Tokyo estimând că aceasta va fi de aproximativ 4.500 km.

În condițiile în care negocierile cu Phenianul sunt în impas, Coreea de Nord, înarmată nuclear, și-a intensificat anul acesta planurile de modernizare a armamentului, inclusiv un număr record de teste de armament. Aceasta a inclus lansarea unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) pentru prima dată din 2017 și revizuirea legislației pentru a-și face „ireversibil” statutul nuclear. Săptămâna trecută, a lansat patru rachete balistice cu rază scurtă de acțiune.

Lansările au avut loc în timp ce Seulul, Tokyo și Washington au efectuat exerciții trilaterale antisubmarin la 30 septembrie, pentru prima dată în ultimii cinci ani, la câteva zile după ce forțele navale americane și sud-coreene au efectuat manevre de amploare în largul peninsulei.

Vicepreședintele american Kamala Harris, care se afla la Seul cu o zi înainte, a vizitat zona demilitarizată (DMZ) dintre cele două Corei, într-o călătorie menită să sublinieze angajamentul „de neclintit” al Washingtonului de a apăra Coreea de Sud împotriva Nordului.

O strategie pe termen lung

Coreea de Nord, care se află sub incidența sancțiunilor ONU pentru programele sale de înarmare, încearcă, în general, să maximizeze impactul geopolitic al testelor sale prin sincronizarea acestora.

„Dacă Phenianul ar trage o rachetă deasupra Japoniei, ar putea reprezenta o escaladare semnificativă a provocărilor sale recente”, a declarat Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul. „Coreea de Nord se află încă în mijlocul unui ciclu de provocări și teste”, a adăugat el.

„Regimul lui Kim Jong-un dezvoltă arme precum focoase nucleare tactice și rachete balistice lansate de pe submarine, ca parte a unei strategii pe termen lung pentru a depăși Coreea de Sud într-o cursă a înarmării și pentru a crea o prăpastie între aliații SUA”, a adăugat el.

Oficialii sud-coreeni și americani avertizează de luni de zile că liderul nord-coreean Kim Jong-un se pregătește să efectueze un nou test nuclear. Aceasta ar putea avea loc după următorul congres al Partidului Comunist Chinez, care începe pe 16 octombrie, au declarat în weekend mai mulți oficiali de rang înalt din cadrul Comandamentului SUA pentru Asia-Pacific.

Ideea că Coreea de Nord deține o armă nucleară este cu atât mai îngrijorătoare cu cât, spre deosebire de alte puteri nucleare, regimul de la Phenian nu consideră aceste arme ca fiind un mijloc de descurajare care nu va fi folosit niciodată. Phenianul a testat bombe atomice de șase ori din 2006. Cel mai recent și mai puternic test a avut loc în 2017, cu o putere estimată la 250 de kilotone.

author avatar
Tudor Borcea
410 afisari

5 COMENTARII

  1. Cand eram mic in urma cu aproape jumatate de secol anii 70 stiu ca se vorbea despre japonezi la modul superlativ ,ca fiind cel mai destept si tehnologizat poor din lume mai ales in electronica si robotica
    Un produs japonez era garantia calitatii si fiabilitatii .
    Ma intreb
    Oare de ce nu si-au pus savantii japonezi mintea la contributie in deceniile trecute pentru a dezvolta niste arme atat de inovative si sofisticate incat sa para ca sunt de origine extraterestra ?
    De exemplu in domeniul laserilor
    Acum n-ar mai tremura de frica nebunului coreean si s-ar ascunde in pivnite de cate ori piticul obez face cate o demonstratie de forta

    • Dup al doilea razboi mondial, Japonia a avut sanctiuni in privinta armatei si a dezvoltarii de tehnica militara. Nici macar membra Nato nu este.

    • Pentru ca sunt psihopati de aia si au avut restrictii. Fac altele. Ei sunt cruzi si fara mila, inabusesc orice sentiment in afara de ce este acceptat.

  2. Ce imi place ca ii tin pe crimonalii astia in teroare. Astia care ucid balene comercial si minteau ca nu dar acum au recunoscut, care omoara si delfini si milioane de rechini, le taie aripioarele si ii trimit in apa sa se chinuie. Merita tot ce li se intampla, tot. Fac prea mult dezastru. Ca le place lor sa manance supa de aripioare, nu ca au nevoie.
    Frumos cu racheta, sa ii tina in teroare asa cum tin si ei in teroare animale nevinovate care sunt libere. Nu are treaba cu cele crescute pentru hrana, cu cat ai nevoie, ei o fac nu de nevoie!!! Sa distingem clar. Noi oamenii avem nevoie de proteina animala, dar nu sa facem prapadul asta in fiinte inteligente care traiesc in familii si sunt libere, libere nu au dreptul sa le vaneze de placere. Era legitim doar cand oamenii nu aveau ce manca alternative. Azi au. Sa faci risipa asta este pacat si in Religie se spune sa nu facem risipa, ei fac prapad degeaba .
    Ba mai varsa si apa de la Fukusihima in oceane. In teroare sa stea, bine ca s=au si vaccinat masiv.
    Cultura lor va supravietui, oricum erau pe o panta gresita, este nevoie de cei dinainte, de traditii, dar sa schimbe odata dezastrul pe care il fac. Si sa inteleaga si ei ce e teroarea, o primesc ca si ei o fac

    • Desenele animate japoneze imi placeau foarte mult in copilarie: Lidia în jurul lumii, Perrine, Sandy Bell, Minunata calatorie a lui Nils Holgherson, Saber Rider, Candy Candy, etc.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger