AcasăȘTIRI EXTERNECorectitudinea politică. Un stat american renunță la imnul său „rasist”

Corectitudinea politică. Un stat american renunță la imnul său „rasist”

Corectitudinea politică. Un stat american renunță la imnul său „rasist”

Statul Maryland (nord-est) a suprimat, marți, controversatul său imn ale cărui versuri au fost criticate pentru că sunt favorabile „sudului sclavagist” din timpul Războiului de Secesiune.

Guvernatorul statului, republicanul Larry Hogan, a ratificat legea de abrogare a imnului, care a fost adoptată cu o mare majoritate în martie de către aleși.

„Abrogăm imnul statului, care este o relicvă a Confederației”, a explicat el în timpul ceremoniei de semnare. „Este în mod clar învechit și depășit”.

„Despotul” Abraham Lincoln

Cântecul „Maryland, My Maryland”, compus în timpul Războiului Civil de un simpatizant al cauzei confederate, conţine versuri care fac trimitere la „despotul” Abraham Lincoln şi care îi descriu pe soldaţii din Nordul aboliţionist drept „gunoaie”.

Maryland era un stat sclavagist, dar a luptat alături de Uniune în timpul Războiului de Secesiune.

Imnul a fost adoptat oficial în 1939, într-o perioadă în care segregarea rasială era în vigoare în Maryland, iar aleșii din acest stat predominant democrat încercaseră în mod regulat să-l abroge de câțiva ani, scrie AFP.

Imnul era intonat în timpul ceremoniilor oficiale, dar, din cauza controverselor pe care le-a stârnit, organizatorii celebrei curse hipice Preakness Stakes l-au suprimat începând cu ediţia din 2020.

Autorităţile din Maryland nu au ales deocamdată un cântec care să înlocuiască vechiul imn, însă mai multe proiecte sunt analizate în această perioadă.

Decizia de suprimare a imnului intervine în timp ce Statele Unite se apleacă asupra la trecutul său de rasism și segregare, pe fondul unui val istoric de protest împotriva discriminării după mai multe decese ale afro-americanilor uciși de ofițeri de poliție.

author avatar
Tudor Borcea