AcasăȘTIRI EXTERNECorectitudinea politică. Texas își modifică și denumirile geografice

Corectitudinea politică. Texas își modifică și denumirile geografice

Lacuri, pâraie, vârfuri de munte sau văi … După câteva decenii de bătălii în justiție, aproximativ cincisprezece locuri din Texas ar putea scăpa curând de numele lor cu „conotații rasiste”. O schimbare cerută de autoritățile locale și pe care un organism federal ar trebui să o ratifice la 10 iunie.

„Negrohead Lake” sau „Nego Creek” fac parte din „stigmatele unui trecut întunecat”  pe care acest stat din sudul Statelor Unite ar dori să-l lase în urmă.

Texas, care a luptat pentru menținerea sclaviei în timpul Războiului de Secesiune, se laudă acum cu multiculturalismul său. În 1991, a fost adoptată și o lege pentru ștergerea toponimelor sale „rasiste”, care desemnează numele lacurilor, pâraielor, vârfurilor sau văilor.

Moartea afro-americanului George Floyd, sub genunchiul ofițerului de poliție alb Derek Chauvin (la 25 mai anul trecut, Minneapolis) a dat un nou impuls (și politic) național pentru inițiative vizând denunțarea simbolurilor „rasiste” ale trecutului, a denumirilor geografice, statuilor de generali confederați sau a proprietarilor de sclavi.

La 10 iunie, un organism federal creat acum mai bine de 130 de ani, Biroul Numelor Geografice (BGN), ar trebui să aprobe înlocuirea a șaisprezece apelațiuni din Texas. „Este o ușurare uriașă. Târziu, dar mai bine târziu decât niciodată”, a declarat Rodney Ellis, un responsabil de culoare din comitatul Harris, unde se află Houston, cel mai mare oraș din sudul Statelor Unite. El a fost cel care, în 1991, pe atunci senator din Texas, a condus lupta legislativă pentru a redenumi aceste locuri.

250 – 300 de propuneri

Aproximativ 15 membri ai Comitetului Național  BGN vor vota în iunie unele dintre cele 250 până la 300 de propuneri de denumire sau redenumire a locațiilor geografice din Statele Unite.

De cele mai multe ori, acestea sunt cereri banale, cum ar fi confirmarea numelor deja utilizate de rezidenți, dar organizația „constată în mod clar un interes tot mai mare în înlocuirea numelor considerate jignitoare”, explică Jennifer Runyon, o geografă care lucrează în cadrul acestei comisii.

De la Squaw Tits, la Isanaklesh Peak

Biroul Numelor Geografice va trebui astfel să decidă dacă cuvântul „squaw”, un termen peiorativ care desemnează o femeie nativă americană, poate desemna încă două vârfuri și o vale în statul Oregon (în nord-vestul țării) precum și „un pârâu și un lac în Wisconsin. În februarie, el a fost de acord ca vârful Squaw Tits (care înseamnă „sânii indiencei” ) din sudul Arizonei să fie redenumit Isanaklesh Peak, după numele unei zeități apașe.

Pentru ca modificările de nume să fie aprobate la nivel federal, acestea trebuie votate favorabil în cadrul BGN.

În anii 1990, în urma legii adoptate de Rodney Ellis, BGN a așteptat patru ani înainte de a pune propunerile texane pe ordinea de zi și, în cele din urmă, a le respinge.

În ciuda acestei legi din 1991, Biroul Numelor Geografice a considerat atunci că „autoritățile locale nu fuseseră suficient consultate și că lipseau elemente biografice” persoanelor ale căror nume urmau să înlocuiască numele rasiste, detaliază Jennifer Runyon.

Lacul Henry Doyle în loc de lacul Negrohead

Timp de treizeci de ani, toponimele folosite de statul Texas au diferit de numele oficial. Dezbaterile naționale împotriva rasismului din ultimele luni au permis ca dosarul să fie transmis din nou Biroului. Așa cum este cerut de regulile federale, există în prezent un termen limită de 60 de zile pentru ca cele 574 de triburi navite americane să își facă cunoscute comentariile înainte de votul din iunie.

„Ar trebui să folosim locurile publice pentru a onora oamenii care ne-au inspirat”, adaugă Rodney Ellis. Lacul „Negrohead” din Baytown, lângă Houston, ar trebui, prin urmare, să fie redenumit oficial Lacul Henry Doyle, numit după primul student afro-american la drept care a intrat într-o universitate publică din Texas.

Dar pentru Rodney Ellis, aceste evoluții din Texas sunt doar începutul, înainte de a fi exportate în restul Statelor Unite: „Numele rasiste și ofensatoare sunt peste tot și sper că vor avea loc schimbări în toată țara”.

author avatar
Tudor Borcea
393 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger