AcasăȘTIRI EXTERNECorectitudinea politică și LGBT, înaintea științei. Variola maimuței, denumire „rasistă” și „stigmatizantă”

Corectitudinea politică și LGBT, înaintea științei. Variola maimuței, denumire „rasistă” și „stigmatizantă”

Corectitudinea politică și LGBT, înaintea științei. Variola maimuței, denumire „rasistă” și „stigmatizantă” / Foto: printsceen

Orașul New York a cerut marți Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) să redenumească variola maimuței, o denumire considerată stigmatizantă și care riscă să determine bolnavii să se izoleze în loc să caute îngrijire.

„Suntem din ce în ce mai îngrijorați de efectele potențial devastatoare și stigmatizante pe care mesajele despre virusul „monkeypox” le pot avea asupra comunităților (deja) vulnerabile”, a scris comisarul pentru sănătate al orașului New York, Ashwin Vasan, într-o scrisoare adresată directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Rasism” la tot pasul

Acesta din urmă menționase deja această posibilă schimbare la jumătatea lunii iunie.

Potrivit lui Vasan, această „terminologie” este, de asemenea, „înrădăcinată într-o istorie rasistă și dureroasă pentru comunitățile de culoare”. În scrisoarea sa, el amintește efectele negative ale dezinformării în timpul izbucnirii virusului SIDA (HIV) sau „rasismul” suferit de comunitățile asiatice după pandemia Covid-19, pe care președintele american Donald Trump a numit-o „virusul chinezesc”.

„Continuarea utilizării termenului «monkeypox» pentru a descrie epidemia actuală poate reaprinde aceste sentimente traumatizante de rasism și stigmatizare, în special pentru persoanele de culoare, precum și pentru membrii comunităților LGBT iar aceștia pot evita să apeleze la servicii vitale de sănătate din această cauză”, adaugă Ashwin Vasan, notează Le Journal de Montreal.

Oricine se poate îmbolnăvi de variola maimuței dar de când a apărut pentru prima dată în Europa și în SUA virusul a fost răspândit cu precădere în rândul bărbaților homosexuali. New York este cel mai afectat oraș din SUA în ceea ce privește numărul de cazuri, cu 1092 de infecții depistate de la începutul epidemiei.

author avatar
Tudor Borcea
339 afisari

3 COMENTARII

  1. Amerloci degenerați. Bine că vor dispărea, în curînd, ca stat. Se va sparge în mai multe stătulețe această MURICANIA!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger